Chałka drożdżowa z kruszonką


Chałka drożdżowa z kruszonką to pyszne, słodkie, domowe pieczywo. Świetnie smakuje posmarowana miodem, ulubionym dżemem czy konfiturą. Do tego szklanka mleka lub dobrej kawy i smaczne śniadanie mamy gotowe :). Proces wykonania takiej chałki nie jest trudny. Przygotowujemy ją z ciasta drożdżowego, które należy zapleść w odpowiedni sposób. W przepisie podałam link do filmiku, który pokazuje jak to zrobić. Jak podłapiecie początek, potem idzie już górki, zaplatamy jak zwykły warkocz :).


chalka-drozdzowa-z-kruszonka-z-3-splotow


PRZEPIS NA CHAŁKE DROŻDŻOWĄ Z KRUSZONKĄ




Zaczyn :
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka


Ciasto :
450 g mąki pszennej
szczypta soli
2 ½ łyżki cukru
2 łyżki masła
1 jajko
100 ml letniej wody


Kruszonka :
40 g mąki pszennej
25 g cukru
25 g zimnego masła


Dodatkowo :
1 jajko



Jak zrobić chałkę drożdżową z kruszonką:

Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, gotowy zaczyn, ostudzone masło, jajko i wodę. Wymieszać łyżką, następnie przełożyć na blat i wyrabiać przez 5 minut. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z miski, krótko wyrobić i podzielić na 3 równe części. Zapleść chałkę (filmik jak zapleść chałkę z 3 części znajdziecie TU). Zaplecioną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć kuchenną ściereczka i odłożyć na 30-40 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki umieścić w misce i rozgnieść między palcami aż powstaną okruchy. Wyrośnięta chałkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 minut przez około 25 minut. wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

1 komentarz