Sezon na cukinię trwa w
najlepsze. Jeśli zastanawiacie się co możecie przyrządzić z tego warzywa,
podpowiadam : możecie je nafaszerować i zapiec. Będzie pysznie! Dzisiaj
pokazuję mój ulubiony farsz do cukinii : z pysznym, kremowym puree
ziemniaczanym połączonym z mięsem, pomidorami i parmezanem. Po zapieczeniu
wierzch robi się chrupiący, środek pozostaje miękki, kremowy i rozpływa się w
ustach! Polecam!
PRZEPIS
NA CUKINIĘ FASZEROWANĄ MIĘSEM I ZIEMNIAKAMI
Składniki
:
3 duże cukinie
3 średnie ziemniaki
400 g mielonej
wieprzowiny
1 duży pomidor
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki natki
pietruszki
3 łyżki parmezanu + do
posypania
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Jak
przygotować cukinię faszerowaną mięsem i ziemniakami :
Ziemniaki obrać i
ugotować w osolonej wodzie. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodać 1 łyżkę
masła, następnie rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków. Cukinie przekroić wzdłuż
na pół. Delikatnie wydrążyć gniazdo nasienne (najpierw nacinam je małym nożykiem
dookoła a potem wydrążam łyżeczką). Cukinie ułożyć na blasze wyłożoną papierem
do pieczenia. Pomidor, cebulę i czosnek obrać, pomidor i cebulę pokroić w
kostkę, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek,
po 1 minucie dodać mięso. Oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż całe mięso zmieni
kolor a woda z patelni odparuje. Dodać pomidory, smażyć 2-3 minuty (pomidory
powinny trochę zmięknąć, ale nie maja się rozpaść). Jeśli na patelni jest
nadmiar płynu, należy go odlać. Całość przełożyć do garnka z ziemniakami, dodać
parmezan i natkę pietruszki, wymieszać. Posmakować i w razie potrzeby doprawić
solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić cukinie. Posypać startym na
małych oczkach parmezanem. Piec w temperaturze 190 stopni na funkcji góra-dół przez około 20 minut
(cukinia powinna zmięknąć, ale nadal być jędrna, a wierzch powinien się zarumienić
i zrobić chrupiący).
Uwielbiam lato, może nie za cukinię, ale za kolory, smaki, możliwości. A zapiekaną cukinię moi domownicy uwielbiają, ale nigdy nie robiłam z ziemniakami dodatkowo....przy najbliższej okazji wypróbuje ;)
OdpowiedzUsuńI zapraszam do mnie na małą niespodziankę (mam nadzieję ;) )