Cukinia faszerowana mięsem i ziemniakami

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Jeśli zastanawiacie się co możecie przyrządzić z tego warzywa, podpowiadam : możecie je nafaszerować i zapiec. Będzie pysznie! Dzisiaj pokazuję mój ulubiony farsz do cukinii : z pysznym, kremowym puree ziemniaczanym połączonym z mięsem, pomidorami i parmezanem. Po zapieczeniu wierzch robi się chrupiący, środek pozostaje miękki, kremowy i rozpływa się w ustach! Polecam! 

cukinia-faszerowana-miesem-i-ziemniakami

PRZEPIS NA CUKINIĘ FASZEROWANĄ MIĘSEM I ZIEMNIAKAMI



Składniki :
3 duże cukinie
3 średnie ziemniaki
400 g mielonej wieprzowiny
1 duży pomidor
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki natki pietruszki
3 łyżki parmezanu + do posypania
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz



Jak przygotować cukinię faszerowaną mięsem i ziemniakami :
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodać 1 łyżkę masła, następnie rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków. Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie wydrążyć gniazdo nasienne (najpierw nacinam je małym nożykiem dookoła a potem wydrążam łyżeczką). Cukinie ułożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Pomidor, cebulę i czosnek obrać, pomidor i cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, po 1 minucie dodać mięso. Oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż całe mięso zmieni kolor a woda z patelni odparuje. Dodać pomidory, smażyć 2-3 minuty (pomidory powinny trochę zmięknąć, ale nie maja się rozpaść). Jeśli na patelni jest nadmiar płynu, należy go odlać. Całość przełożyć do garnka z ziemniakami, dodać parmezan i natkę pietruszki, wymieszać. Posmakować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić cukinie. Posypać startym na małych oczkach parmezanem. Piec w temperaturze 190 stopni na funkcji góra-dół przez około 20 minut (cukinia powinna zmięknąć, ale nadal być jędrna, a wierzch powinien się zarumienić i zrobić chrupiący).

1 komentarz

  1. Uwielbiam lato, może nie za cukinię, ale za kolory, smaki, możliwości. A zapiekaną cukinię moi domownicy uwielbiają, ale nigdy nie robiłam z ziemniakami dodatkowo....przy najbliższej okazji wypróbuje ;)
    I zapraszam do mnie na małą niespodziankę (mam nadzieję ;) )

    OdpowiedzUsuń