Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem


Kapuśniak z młodej kapusty to wspaniała, lekka, wiosenno-letnia zupa, która musi pojawić się na stole chociaż raz w sezonie na kapustę! Ja przygotowuję go na wywarze mięsno-warzywnym, dodaję podsmażoną kiełbasę i sporą ilość koperku. Jeśli macie gotowy wywar to zrobienie tego kapuśniaku nie zajmie Wam więcej jak 20-25 minut. Polecam!


kapusniak-z-mlodej-kapusty-z-kielbasa-koperkiem-i-przecierem-pomidorowym


PRZEPIS NA KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ I KOPERKIEM

(6-8 porcji)



Składniki :
2 ½ l bulionu z kurczaka
1 nieduża główka młodej kapusty (ok. 700 g)
2 marchewki
4 średnie ziemniaki
2 małe kiełbasy, np. śląskie
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju
sól


Dodatkowo :
koperek do podania



Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem:

Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście i wyrzucić, resztę kapusty pokroić niedbale na mniejsze kawałki. Marchew i ziemniaki obrać, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę, kiełbasę w plastry. Bulion zagotować, dodać kapustę, marchew, ziemniaki i szczyptę soli. Gotować 5 minut, w tym czasie na 1 łyżce oleju krótko przesmażyć kiełbasę. Dodać do zupy razem z przecierem pomidorowym, wymieszać i gotować kolejne 5 minut (lub dłużej do miękkości wszystkich warzyw). Nakładać do miseczek, posypać koperkiem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz