Tego dania nie trzeba
nikomu przedstawiać! Absolutny hit jeśli chodzi o dania obiadowe w sezonie
wiosna/lato :). Co roku kiedy kończy się zima, czekam aż pojawi się młoda
kapusta i w końcu będą gołąbki. Dzisiaj pokazuję klasyczne gołąbki z mięsem,
ale nie gotowane tylko pieczone w piekarniku. Układam je w naczyniu
żaroodpornym, zalewam wywarem warzywnym i piekę. Wbrew pozorom nie jest to
specjalnie skomplikowane danie do przyrządzenia :). Pieczone gołąbki smakują
odrobinę inaczej niż te gotowane, ja uwielbiam obie wersje, a kto jeszcze nie
jadł tych pieczonych niech łapie przepis i pędzi do kuchni! :)
PRZEPIS NA PIECZONE GOŁĄBKI
(ok. 14 sztuk)
Składniki
:
1 duża lub 2 mniejsze
młode kapusty
1 kg mięso mielonego
wieprzowego
1 cebula
100 g ryżu
1 jajko
mała garść majeranku
2 ½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
Jak zrobić pieczone gołąbki:
Kapustę obrać z
wierzchnich liści, usunąć głąb i włożyć do dużego garnka z gotująca się wodą.
Wody powinno być tyle, żeby po włożeniu kapusty całą ją zakryło. Gotować
kapustę przez około 10-15 minut. Wyciągnąć, odstawić do odsączenia i
wystudzenia. Przygotować farsz : w dużej misce umieścić mięso mielone,
pokrojoną w kostkę cebulę, surowy ryż, jajko oraz majeranek, sól i pieprz.
Dokładnie wymieszać. Z kapusty delikatnie ściągnąć liście. Z każdego nożem
delikatnie usunąć zgrubienie. Nakładać farsz, po jednej czubatej łyżce na liść.
Zawijać jak krokiety, układać w naczyniu żaroodpornym zawinięciem do dołu.
Gołąbki powinny być ułożone jeden przy drugim, jeśli zostaje jakieś wolne
miejsce, można je zapełnić liściem. Ważne, żeby gołąbki były ułożone ściśle
obok siebie. Zalać je wodą z gotowania kapusty. Piec w temperaturze 190 stopni
przez 90 minut. Jeśli gołąbki zaczną się przypiekać, przykryć wierzch naczynia
kawałkiem folii aluminiowej.
PRZEPIS NA SOS POMIDOROWY DO GOŁABKÓW
Składniki :
1 l wywaru warzywnego
500 g passaty pomidorowej
4 łyżki śmietanki kremówki
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
szczypta cukru
sól, pieprz
Jak przygotować sos pomidorowy do gołąbków:
Wywar zagotować, dodać
passatę oraz przyprawy : słodką i ostrą paprykę, oregano, cukier, po szczypcie
soli i pieprzu. Wymieszać, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować
przez 10 minut. Wymieszać mąkę z kilkoma łyżkami zimnej wody, tak, żeby nie
było grudek. Wlewać małym strumieniem do gotującego się sosu, jednocześnie go
mieszając. Jeśli w sosie zrobią się grudki można go po prostu przelać przez
sito. Gotować przez chwilę, następnie ściągnąć z palnika. Kremówkę wymieszać z
kilkoma łyżkami sosu, wlać do garnka, wymieszać. Doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz