Sałatka makaronowa z tuńczykiem, rukolą i oliwkami


Sałatka makaronowa z tuńczykiem, na którą przepis podaję poniżej, doskonale sprawdzi się w ramach szybkiego obiadu czy kolacji. Świetnie nadaje się również do zabrania w pojemniku do pracy, szkoły czy w podróż (dressing należy zabrać osobno i polać nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem). Jeśli lubicie możecie zamienić makaron na pełnoziarnisty, natomiast jeśli nie przepadacie za rukolą użyjcie dowolnej sałaty poszarpanej na małe kawałki.


salatka-makaronowa-z-tunczykiem-rukola-oliwkami-i-pomidorkami-koktajlowymi


PRZEPIS NA SAŁATKĘ MAKARONOWĄ Z TUŃCZYKIEM, RUKOLĄ I OLIWKAMI
(2 porcje)



Składniki :
150 g makaronu penne
1 puszka tuńczyka w wodzie
garść pomidorków koktajlowych
garść zielonych oliwek
dwie garście rukoli


Dressing :
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
oregano
sól, pieprz



Jak zrobić sałatkę makaronowa z tuńczykiem, rukolą i oliwkami :
Makaron ugotować według informacji na opakowaniu, po ugotowaniu przelać zimną woda, odstawić. Tuńczyka odsączyć z wody, oliwki z zalewy. Pomidorki poprzekrawać na pół. Przygotować dressing : w małej miseczce lub kubeczku umieścić oliwę, sok z cytryny oraz po szczypcie oregano, soli i pieprzu, dokładnie wymieszać. Do miseczek nałożyć makaron, dodać rukolę, pomidorki i oliwki, wymieszać. Na koniec dodać tuńczyka podzielonego na mniejsze kawałki. Całość polać dressingiem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz