Wafle przekładane masą kakaową


Wafle przekładane masą kakaową to prosty i szybki w przygotowaniu deser. Żadne kupne wafle nie będą tak smakowały, jak te przygotowane w domu :). Każdy kęs przywodzi wspomnienie słodkiego smaku dzieciństwa :). Można je zajadać bez końca…



PRZEPIS NA WAFLE PRZEKŁADANE MASĄ KAKAOWĄ



Składniki :
250 g masła
100 g cukru
60 g pełnego mleka w proszku
4 łyżki kakao
4 łyżki wody
5 wafli



Jak zrobić wafle przekładane masą kakaową :
W garnku na małym ogniu rozpuścić masło. Dodać cukier, kakao i wodę. Mieszać aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Doprowadzić do zagotowania i zdjąć z palnika. Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać mleko w proszku : stopniowo wsypywać jednocześnie szybko mieszając trzepaczką rózgową. Tak przygotowaną masą przełożyć wafle. Na blat położyć wafel, posmarować, nałożyć kolejny, posmarować i tak do skończenia masy. W lodówce na półce położyć ręcznik kuchenny, na niego przełożone masą wafle, na wafle dużą, ciężką książkę. Zostawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnąć i pokroić na dowolne kształty.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz