Wegetariańskie bolognese z soczewicą


Dzisiaj przepis na wegetariański sos boloński z dodatkiem soczewicy zamiast mięsa. Chociaż jestem mięsożerna, bardzo lubię kuchnię roślinną i często przygotowuję tego typu dania. Wegetariańskie bolognese z soczewicą przyrządza się podobnie jak wersję mięsną, ale ma ono swój własny niepowtarzalny smak, który albo pokochacie albo nie :). Mi osobiście bardzo przypadł do gustu, sos jest aromatyczny, pełen warzyw i sycącej soczewicy. Polecam do wypróbowania i eksperymentowania z nowymi smakami :).



PRZEPIS NA WEGETARIAŃSKIE BOLOGNESE Z SOCZEWICĄ
(4 PORCJE)



Składniki :
500 ml passaty pomidorowej
3 łyżki czerwonej soczewicy
3 łyżki zielonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 szklanka wody
po 1 łyżeczce : oregano, bazylii, słodkiej wędzonej papryki i cukru
oliwa
sól


Dodatkowo :
ok. 100 g makaronu spaghetti na osobę
parmezan



Jak przygotować wegetariańskie bolognese z soczewicą :
Cebulę, czosnek i marchewkę obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć, seler naciowy drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty, dodać seler i marchew, razem smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać soczewicę, passatę, wodę, przyprawy i dużą szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut (aż soczewica będzie miękka). W trakcie gotowania kilka razy zajrzeć do garnka i zamieszać. Na koniec przyprawić do smaku solą.  

Brak komentarzy

Prześlij komentarz