Chleb pszenny razowy z siemieniem lnianym


Pyszny, domowy chleb pszenny, upieczony z białej mąki pszennej i pełnoziarnistej mąki pszennej w proporcji pół na pół. Wspaniale smakuje z dodatkiem ziaren siemienia lnianego. Jest łatwy do zrobienia, nie trzeba go ręcznie wyrabiać, wystarczy mikser z końcówką haków! Polecam ten przepis szczególnie osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba.

chleb pszenny razowy z siemieniem lnianym

PRZEPIS NA CHLEB PSZENNY RAZOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM



Zaczyn :
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody


Ciasto :
250 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
50 g siemienia lnianego
300 ml letniej wody



Jak zrobić chleb pszenny razowy z siemieniem lnianym :
Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. W dużej misce umieścić obie mąki, sól, siemię lniane, gotowy zaczyn i wodę. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 3-4 minuty. Miskę szczelnie zakryć folią spożywczą, ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, przełożyć do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. wyrównać zwilżonymi dłońmi, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut (ciasto powinno wyrosnąć odrobinę ponad brzeg foremki). Piec w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Wyciągnąć, zostawić do całkowitego wystudzenia na kratce.

4 komentarze