Jogurtowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką


Doskonałe ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką z nutą cynamonu. Korzystam z tego przepisu na ciasto jogurtowe regularnie i piekę je z sezonowymi owocami. Teraz przyszła jesień i pora na soczyste, rozpływające się w ustach śliwki. Ciasto jest delikatne i wilgotne. Polecam przepis do wypróbowania :).

jogrtowe ciasto ze sliwkami i cynomonowa kruszonka

PRZEPIS NA JOGURTOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ




Ciasto :
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g jogurtu naturalnego
50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
2 duże jajka
225 g cukru
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii


Owoce :
500 g śliwek


Kruszonka :
75 g mąki pszennej
50 g zimnego masła
25 g cukru
1 łyżeczka cynamonu


Dodatkowo :
cukier puder



Jak przygotować jogurtowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką:

Jogurt naturalny i jajka powinny być w temperaturze pokojowej, należy wyjąć je z lodówki przynajmniej 3 godziny przed przygotowywaniem ciasta. Mąkę wsypać do małej miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 6-7 minut (masa powinna być jasna i puszysta). Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować na najwolniejszych obrotach, bardzo krótko tylko do połączenia składników. Następnie wlać jogurt i olej, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i również zmiksować na najwolniejszych obrotach bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Śliwki umyć, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia(tylko dno! nadmiar papieru należy odciąć nożyczkami). Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć owoce (nie wciskać w ciasto!). Przygotować kruszonkę : do miski wsypać mąkę, cukier i cynamon, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki. Rozcierać między palcami aż wszystkie składniki się połączą i powstaną grudki. Gotową kruszonką posypać ciasto z owocami. Piec w temperaturze 180 stopni przy funkcji góra-dół przez około 50-60 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.




Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


3 komentarze

  1. Ja też często popełniam jogurtowe ciacha bo można dorzucić dowolne owoce i zawsze wychodzi pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesień już, czas najwyższy na takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń