Ogórki w zalewie curry


Jeśli lubicie robić przetwory i szukacie jakiegoś niebanalnego przepisu to dzisiejszy wpis jest dla Was! Ogórki w zalewie curry to absolutny hit :). Każdy kto raz zrobił, będzie je robił co roku! Smakują doskonale, można je jeść prosto ze słoika. Sprawdzą się zarówno na imprezach jak i jako dodatek do kanapek zimową porą. Słoiki można konsumować już po tygodniu od przygotowania.

ogorki curry

PRZEPIS NA OGÓRKI W ZALEWIE CURRY

(12 słoików, każdy po 500 ml)



Składniki :
3 kg ogórków gruntowych
1 duża czerwona papryka
ziarna gorczycy
ziarna czarnego pieprzu
ziarna ziela angielskiego


Zalewa :
6 szklanek wody
4 szklanki octu spirytusowego (10%)
4 szklanki cukru
3 łyżki soli
5 łyżeczek przyprawy curry
3 łyżeczki kurkumy
3 ząbki czosnku



Jak zrobić ogórki w zalewie curry :

Przygotować 12 słoików o pojemności 500 ml każdy, dokładnie umyć i wyparzyć (można to zrobić w piekarniku : wstawić suche słoiki do zimnego piekarnika i ustawić na temperaturę 100 stopni, po 25-30 minutach od momentu nagrzania się piekarnika wyłączyć go, uchylić drzwiczki i zostawić słoiki do całkowitego wystygnięcia; nakrętki umyć i umieścić w zlewie, zalać wrzątkiem, wypłukać, odstawić do wyschnięcia.  Ogórki umyć i pokroić w grubsze plastry, wszystkie mniej więcej takiej samej grubości. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w małe paski. Do każdego słoika wsypać po 1 łyżeczce ziaren gorczycy, 3-4 ziarna czarnego pieprzu i 2 ziarna ziela angielskiego. Następnie wkładać ogórki, przekładając je co jakiś czas kawałkami papryki. Ogórki powinny być ciasno ułożone w słoikach. Przygotować zalewę : do dużego garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier, sól, curry, kurkumę i dodać obrany, lekko rozgnieciony czosnek. Wstawić na palnik, mieszać aż cukier i sól się rozpuszczą. Kiedy zalewa zacznie lekko pyrkać, wyłączyć palnik, wyłowić czosnek i zalać słoiki. W każdym słoiku przetrzeć papierowym ręcznikiem miejsce na zakrętkę, musi być suche! Zakręcić słoiki, następnie zapasteryzować : w dużym garnku na dnie ułożyć kuchenną ścierkę, na niej ułożyć słoiki, tak, żeby się nie dotykały, jeśli pasteryzujemy słoiki od razu po zalaniu i są gorące, należy zalać je gorącą wodą do ¾ wysokości, jeśli słoiki pasteryzujemy kiedy są już wystudzone zalewamy je letnią wodą. Wstawiamy na palnik, trzymamy od momentu zagotowania przez 10 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostudzenia.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!

5 komentarzy