Pieczony kalafior z sosem tahini


Dzisiaj bardzo prosty i smaczny przepis na pieczony kalafior z dodatkiem sosu tahini. Doskonałe danie na lekką kolację. Jeśli nie próbowaliście jeszcze piec kalafiora, gorąco zachęcam! Osobiście uważam, że pieczenie wydobywa z niego najlepszy smak :).


pieczony kalafior z sosem tahini lekka kolacja

PRZEPIS NA PIECZONY KALAFIOR Z SOSEM TAHINI




Składniki :
1 średni kalafior
2 łyżki oleju
sól (opcjonalnie)


Sos tahini :
2 łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
¼ łyżeczki : kuminu, kolendry, czosnku
sól, pieprz do smaku



Jak przygotować pieczony kalafior z sosem tahini :
Kalafior umyć i podzielić na różyczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmarować olejem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut (kalafior powinien zmięknąć, ale nadal być chrupiący). Przygotować sos tahini :  w miseczce umieścić tahini, sok z cytryny, wodę i przyprawy, dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką rózgową. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Upieczony kalafior podawać z sosem. Jeśli jego smak jest mało wyrazisty można odrobinę go posolić.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz