Placki z cukinii – prosty przepis!


Placki z cukinii robi się bardzo podobnie do placków ziemniaczanych. Przepis jest prosty : cukinia, jajko, odrobina mąki, sól i pieprz. Placki są delikatne w smaku i chrupiące. Świetnie smakują z sosem tzatziki lub czosnkowym.

prosty przepis na placki z cukinii

PRZEPIS NA PLACKI Z CUKINII

(ok. 15 placuszków)



Składniki :
1 duża cukinia (ok. 350 g)
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz


Dodatkowo :
olej do smażenia


Do podania :
sos tzatziki lub czosnkowy



Jak przygotować placki z cukinii :

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach. Odcisnąć : brać w garść trochę cukinii i porządnie ścisnąć nad zlewem. Odciśniętą cukinię przekładać do miski. Dodać jajko, wymieszać. Dodać mąkę, szczyptę soli i pieprzu, ponownie wymieszać. Ilość mąki zależy od tego jak mokra jest cukinia. Masa powinna być dość gęsta. Jeśli jest za rzadka dodać więcej mąki, jeśli zbyt gęsta odrobinę mleka. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć nieduże placki (mniej więcej z 1 łyżki masy) przez 2-3 minuty na każdą stronę, placki powinny się ładnie zarumienić. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z domowym sosem tzatziki lub czosnkowym.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz