Sernik z malinami i kruszonką


Korzystam z malin póki jeszcze są! Upiekłam fantastyczny sernik z sezonowymi owocami i kruszonką. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam :)

sernik z malinami i kruszonka
PRZEPIS NA SERNIK Z MALINAMI I KRUSZONKĄ




Kruche ciasto :
225 g mąki pszennej
65 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
1 jajko


Masa twarogowa :
750 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
150 g cukru
1 budyń śmietankowy
½ łyżeczki esencji waniliowej
2 jajka


Owoce :
400 g malin
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Dodatkowo :
cukier puder



Jak zrobić sernik z malinami i kruszonką :

Twaróg i jajka do masy twarogowej powinny być w temperaturze pokojowej, co oznacza, że należy je wyciągnąć z lodówki około 3 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Maliny opłukać i odstawić na sicie aż całkiem obciekną z wody. 

Przygotować kruche ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło. Siekać masło nożem na małe kawałki. Wówczas zrobić wgłębienie, wbić w nie jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyciągnąć ciasto, podzielić na 2 części : jedną większą od drugiej. Mniejszą włożyć z powrotem do lodówki. Większą częścią wylepić dno tortownicy i podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 12 minut (spód powinien się zarumienić). 

Przygotować masę twarogową : w misce umieścić twaróg, cukier, budyń, esencję waniliową i jajko. Zmiksować krótko na niskich obrotach (tylko do połączenia składników!). Przełożyć do tortownicy, wyrównać. Maliny przesypać do miski, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, delikatnie wymieszać. Owoce ułożyć na masie twarogowej (nie wciskać!). Na wierzch zetrzeć na tarce na dużych oczkach pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Studzić w lekko otwartym piekarniku. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy

  1. czy mozna ciasto zrobic z maki krupczatki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam czy piekarnik z termoobiegiem czy bez ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję. Co mogę użyć zamiast ekstraktu waniliowego ponieważ nie mogę nigdzie dostać

    OdpowiedzUsuń