Zupa kurkowa


Pyszna, sezonowa zupa ze świeżymi kurkami z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Zupa jest esencjonalna, bardzo aromatyczna. U mnie wersja nie zabielana, ale jeśli lubicie możecie dodać trochę śmietanki.


zupa kurkowa z ziemniakami i marchewka


PRZEPIS NA ZUPĘ KURKOWĄ
(5 PORCJI)



Składniki :
300 g kurek
500 g ziemniaków
2 marchewki
1 l bulionu warzywnego
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz
natka pietruszki



Jak zrobić zupę kurkową :
Kurki przesypać do miski zalać wodą, po chwili odcedzić, jeśli na kurkach nadal pozostaną zanieczyszczenia czynność powtórzyć. Cebulę, czosnek, ziemniaki i marchew obrać. Czosnek pokroić w plastry, cebulę, ziemniaki i marchew w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty, dodać kurki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 3-4 minuty. Dodać ziemniaki i marchew, zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Na koniec posmakować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć do miseczek, posypać posiekaną natka pietruszki.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz