Ciasto marchewkowe – najlepszy przepis!

Ciasto marchewkowe to kolejne ciasto zaraz po JOGURTOWYM CIEŚCIE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ, bez którego nie wyobrażam sobie jesieni! Jest wilgotne i puszyste, ja dodaję do niego rodzynki, ale jeśli lubicie możecie też dorzucić trochę drobno posiekanych orzechów włoskich. To bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które podobno wychodzi każdemu :). 

najlepsze wilgotne ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewa z serka philadelphia

PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE


Składniki :
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
175 g oleju
125 g cukru
3 jajka
200 g marchewki startej na małych oczkach
50 g rodzynek
skórka starta z ½ pomarańczy


Polewa z serka Philadelphia :
125 g serka Philadelphia
20 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy



Jak zrobić ciasto marchewkowe :
W misce wymieszać : mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej misce umieścić olej, cukier i jajka, krótko zmiksować na niskich obrotach. Dodać marchewkę, rodzynki i skórkę z pomarańczy, wymieszać łyżką. Dodać suche składniki z drugiej miski, ponownie wymieszać łyżką do połączenia składników. Foremkę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Przygotować polewę : wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do połączenia składników. Równomiernie nałożyć na ciasto, odstawić do lodówki na kilka godzin.

5 komentarzy