Ciasto marchewkowe – najlepszy przepis!

Ciasto marchewkowe to kolejne ciasto zaraz po JOGURTOWYM CIEŚCIE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ, bez którego nie wyobrażam sobie jesieni! Jest wilgotne i puszyste, ja dodaję do niego rodzynki, ale jeśli lubicie możecie też dorzucić trochę drobno posiekanych orzechów włoskich. To bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które podobno wychodzi każdemu :). 

ciasto marchewkowe z polewa z serka philadelphia

PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE


Składniki :
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
175 g oleju
125 g cukru
3 jajka
200 g marchewki startej na małych oczkach
50 g rodzynek
skórka starta z ½ pomarańczy


Polewa z serka Philadelphia :
125 g serka Philadelphia
20 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy

Dodatkowo :
garść orzechów włoskich



Jak zrobić ciasto marchewkowe :
W misce wymieszać : mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej misce umieścić olej, cukier i jajka, krótko zmiksować na niskich obrotach. Dodać marchewkę, rodzynki i skórkę z pomarańczy, wymieszać łyżką. Dodać suche składniki z drugiej miski, ponownie wymieszać łyżką do połączenia składników. Foremkę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Przygotować polewę : wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do połączenia składników. Równomiernie nałożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, odstawić do lodówki na kilka godzin.

15 komentarzy

  1. Czy olej aby na pewno ma być w gramach? Czy może mililitrach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko się zgadza, składniki odmierzam na wadze, na funkcji gramy ;)

      Usuń
  2. Rewelacja🤗 zamiast philadefi użyłam Ulubionego.Bosko smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mąkę pszenną można zamienić na pszenna pełnoziarnista? No i przede wszystkim czy w takiej samej ilości czy więcej niż zwykła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam nigdy piec z mąką pełnoziarnistą, taka mąka jest cięższa i potrzebuje więcej płynu, ciasto może nie wyrosnąć i być suche. Jeśli już to zamieniłabym powiedzmy 50-75 g mąki pszennej na pełnoziarnistą i zobaczyła jak wyjdzie, można popróbować :).

      Usuń
  4. Jaki ma Pani rozmiar blaszki na te proporcję?

    OdpowiedzUsuń
  5. Od kiedy się tak krótko piecze ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest na małą formę i nie jest go dużo, czas jest wystarczający, w nawiasie napisałam - do suchego patyczka, jeśli po tym czasie jest nieupieczone pieczemy dalej :) ale w tym wypadku 35-40 minut w zupełności wystarczy :D pozdrawiam! :)

      Usuń