Murzynek z dżemem porzeczkowym

Dzisiaj przepis na proste ciasto, które może przygotować każdy. Mowa o klasycznym murzynku z dodatkiem dżemu porzeczkowego. Jest mocno czekoladowy i lekko kwaskowy za sprawą dżemu. Pieczony przez nasze babcie i mamy przywodzi wspomnienie smaku dzieciństwa. Ja dodatkowo mam do niego jeszcze większy sentyment, bo jest to pierwsze ciasto, jakie sama upiekłam :).


murzynek z dzemem porzeczkowym

PRZEPIS NA MURZYNKA Z DŻEMEM PORZECZKOWYM



Składniki :
300 g mąki pszennej
200 g masła
175 g cukru
5 łyżek kakao
200 ml mleka
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
200 g dżemu z czarnej porzeczki


Polewa czekoladowa :
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
6 łyżek kremówki



Jak zrobić murzynka z dżemem porzeczkowym :


Jajka i dżem powinny być w temperaturze pokojowej.


W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao i mleko, na małym ogniu ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Ściągnąć z palnika, odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i sodę, krótko zmiksować. Miksując na małych obrotach stopniowo dodawać mąkę, po 2-3 łyżki jednorazowo. Na koniec dodać dżem, wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać do keksówki (30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).


Po wystudzeniu ciasta przygotować polewę : czekoladę pokroić na małe kawałki. W niedużym garnuszku podgrzać kremówkę (nie doprowadzać jej do zagotowania). Ściągnąć i wrzucić czekoladę, energicznie wymieszać aż powstanie gładka masa. Polać ciasto i pozostawić do stężenia.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


6 komentarzy

  1. szybki i prosty przepis :) zapisuje sobie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszedł mało słodki zakalec...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mi się rzuciło w oczy: W składnikach pojawia się też soda, ale przepis nigdy nie odnosi się do niej, wiec jej nie dałem, może to dlatego wyszedł zakalec?

      Usuń
    2. Sodę dodajemy razem z proszkiem do pieczenia, zaraz uzupełnię przepis. Nie, to na pewno nie było przyczyną zakalca. Czy jajka i dżem były w temperaturze pokojowej czy prosto z lodówki? Czy ciasto było miksowane na niskich obrotach a na koniec łyżką?

      Usuń
    3. Przy dodawaniu mąki miksowane na małych obrotach, na koniec łyżką. Ale robiłem krótkie przerwy w miksowaniu, bo brakowało mi trzeciej ręki do jednoczesnego miksowania, sypania mąki i trzymania sitka :) Jaja i dżem stały w kuchni z godzinę czy dwie. Ze zmian to zrobiłem w małej brytfance zamiast w keksówce, bo tą miałem za małą.

      Usuń
    4. Wydaje mi się, że jajka i dżem były po prostu zbyt krótko ogrzane :/

      Usuń