Najprostsze pszenne bułki bez jajek i mleka


Kolejny przepis na domowe pieczywo. Tym razem najprostsze pszenne bułki bez dodatku jajek i mleka. Bardzo prosty przepis, z którego często korzystam. Bułki wychodzą mięciutkie i puszyste. Gorąco polecam do wypróbowania!

proste bulki z maki pszennej bez jajek i mleka

PRZEPIS NA NAJPROSTSZE PSZENNE BUŁKI BEZ JAJEK I MLEKA

(8-10 sztuk)



Zaczyn :
25 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru


Ciasto :
480 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
200 ml letniej wody
2 łyżki oleju rzepakowego



Jak przygotować najprostsze pszenne bułki bez jajek i mleka:

Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, wodę, olej i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką, aż składniki się połączą, wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na blat, podzielić na 8-10 części i z każdej uformować bułeczkę zawijając ciasto pod spód. Bułki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Bułki w piekarniku niewiele rosną, ważne jest, żeby podczas wyrastania osiągnęły pożądaną przez nas wielkość. Bezpośrednio przed pieczeniem można oprószyć bułki odrobiną mąki. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (bułki powinny się ładnie zarumienić). Wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

13 komentarzy

  1. Zrobiłam wczoraj wyszły przepyszne.Dziś też robię (czekam na wyrośnięcie bułeczek ) Tym razem spróbuję z sezamem Pozdrawiam i dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozostawienie opinii :) cieszę się bardzo, że bułeczki smakują! :) pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  2. Wlasnie sie za nie zabieram. Turbo przepis! Zobaczymy czy mi wyjda na suchych drozdzach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile tych suchych drożdży dodać?

    OdpowiedzUsuń
  4. Cos pysznego !!!!🙂🙂🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy to normalne że po upieczeniu są bardzo twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wsadzam je do torby na zakupy, takiej materiałowej i jak ostygną tam, to wyciągam do chlebaka :)

      Usuń