Najprostsze pszenne bułki bez jajek i mleka


Kolejny przepis na domowe pieczywo. Tym razem najprostsze pszenne bułki bez dodatku jajek i mleka. Bardzo prosty przepis, z którego często korzystam. Bułki wychodzą mięciutkie i puszyste. Gorąco polecam do wypróbowania!


najprostsze bulki z maki pszennej bez jajek i mleka


PRZEPIS NA NAJPROSTSZE PSZENNE BUŁKI BEZ JAJEK I MLEKA
(10 sztuk)



Zaczyn :
25 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru


Ciasto :
480 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
200 ml letniej wody
2 łyżki oleju rzepakowego



Jak przygotować najprostsze pszenne bułki bez jajek i mleka :
Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, wodę, olej i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką, aż składniki się połączą, wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na blat, podzielić na 10 części i z każdej uformować bułeczkę zawijając ciasto pod spód. Bułki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Bułki w piekarniku niewiele rosną, ważne jest, żeby podczas wyrastania osiągnęły pożądaną przez nas wielkość. Bezpośrednio przed pieczeniem można oprószyć bułki odrobiną mąki. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (bułki powinny się ładnie zarumienić). Wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz