#obiad na niedzielę : schab gotowany w sosie pieczarkowym


Gotowany schab to jeden z lepszych sposobów na jego przyrządzenie. Gwarantuje, że mięso będzie kruche i delikatne. Dzisiaj podaję wersję z sosem pieczarkowym przyprawionym odrobiną tymianku i sosu sojowo-grzybowego. Jeśli go nie macie zastąpcie go sosem sojowym ciemnym. Schab gotowany w sosie pieczarkowym podaję z kaszą gryczaną lub ziemniakami oraz buraczkami lub ogórkami kiszonymi.



PRZEPIS NA SCHAB GOTOWANY W SOSIE PIECZARKOWYM
(ok. 14 plastrów schabu)



Składniki :
1 kg schabu
800 ml bulionu warzywnego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
250 g małych pieczarek
1 łyżka tymianku
1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
sól, pieprz



Jak przygotować schab gotowany w sosie pieczarkowym :
Schab pokroić na około 1,5 cm plastry, pozbawić przerostów tłuszczu. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 3 minuty, dodać czosnek, smażyć jeszcze przez chwilę, aż cebula zacznie się rumienić. Wówczas zalać bulionem i doprowadzić do zagotowania. Dodać tymianek i sos sojowo-grzybowy. Włożyć plastry schabu, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę. W tym czasie zajrzeć do garnka i przemieszać schab. Pieczarki umyć i poprzekrawać na pół. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wrzucić pieczarki, smażyć na dużym ogniu aż się zarumienią. Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem. Dodać do schabu i gotować jeszcze 20 minut. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest kruche, jeśli tak wyciągnąć je na talerz. W kubku wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Powoli wlewać do gotującego się sosu, jednocześnie energicznie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania, posmakować, doprawić solą i pieprzem. Z powrotem włożyć schab, gotować jeszcze 1-2 minuty, ściągnąć z palnika.

1 komentarz

  1. Schab wygląda na bardzo smaczny i kruchy, na rodzinny obiad pasuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń