Makaron z sosem serowym i brokułami


To danie może spokojnie zostać Waszym jesiennym comfort food! Makaron w pysznym, kremowym, mocno serowym sosie z dodatkiem brokułów. Bardzo dobre i bardzo sycące danie! Do jego przygotowania koniecznie użyjcie dojrzałego cheddara. Te sery zazwyczaj mają na opakowaniu określony stopień dojrzałości, im bardziej dojrzały ser tym ostrzejszy w smaku i bardziej będzie go czuć w sosie. To kolejny przepis, który trafia do zakładki SZYBKIE OBIADY. Polecam do wypróbowania!



PRZEPIS NA MAKARON Z SOSEM SEROWYM I BROKUŁAMI
(2 porcje)



Składniki :
200-250 g makaronu spaghetti
200 ml mleka + 4 łyżki
160 g dojrzałego sera cheddar
½ łyżeczki musztardy
1/3 małego brokułu
1 łyżka mąki



Jak zrobić makaron z sosem serowym i brokułami :
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Brokuł podzielić na małe różyczki. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Do garnka wlać 200 ml mleka, zagotować na małym ogniu. Dodać ser i musztardę. Mieszać aż cały ser się rozpuści. W kubku wymieszać 4 łyżki mleka z 1 łyżką mąki. Wlać do gotującego się sosu, jedocześnie energicznie go mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową). Gotować przez chwilę aż sos zgęstnieje, ściągnąć z palnika. Brokuł wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować przez 3-4 minuty (powinien zmięknąć, ale nadal być jędrny). Wyciągnąć z wody. Odcedzony makaron dodać do ciepłego sosu, wymieszać, nakładać na talerze, dodać różyczki brokułu.  

Brak komentarzy

Prześlij komentarz