Placek migdałowy z wiśniami


Smaczne, wilgotne ciasto z dużą ilością wiśni. Do jego przygotowania idealnie nadadzą się wiśnie z zalewy, a to oznacza, że ten placek możemy piec na okrągło przez cały rok. Źródło.

placek migdalowy z wisniami z syropu


PRZEPIS NA PLACEK MIGDAŁOWY Z WIŚNIAMI



Składniki :
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kwaśnej śmietany z kubeczka 18%
125 g miękkiego masła
165 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
400 g wiśni z syropu
70 g płatków migdałów


Dodatkowo :
cukier puder do oprószenia



Jak zrobić placek migdałowy z wiśniami :
Wiśnie odcedzić i zostawić na sicie, żeby dobrze obciekły. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce umieścić miękkie masło i cukier. Miksować na wysokich obrotach aż masa stanie się jasna i puszysta (około 5-6 minut). Dodać 1 jajko, zmiksować do połączenia składników. Dodać drugie jajko, znowu krótko zmiksować. Dodać ekstrakt z migdałów, zmiksować. Następnie dodawać na przemian mąkę i śmietanę, miksując krótko na średnich obrotach po każdym dodaniu składników. Foremkę o wymiarze 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać szpatułką. Na wierzch ułożyć wiśnie (nie wciskać w ciasto!!). Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170 stopni na funkcji góra-dół przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. Posypać cukrem pudrem.

1 komentarz

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Takie ciasta kojarzą mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń