Pasztet z indyka bez pieczenia (bez glutenu i jajek)


Przepis na pasztet z indyka bez pieczenia to bardzo prosty sposób na smaczne, domowe smarowidło na kanapki. Smakuje wspaniale :). Ma trochę inną konsystencję niż pasztet pieczony, jest bardziej zwarty, ale spokojnie można go rozsmarować na kanapce. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu. Można go przechowywać w jednorazowej foremce na pasztet lub w słoikach. Zachowuje świeżość do 7 dni w lodówce.


pasztet z indyka bez pieczenia szybki latwy pasztet

PRZEPIS NA PASZTET Z INDYKA BEZ PIECZENIA



Składniki :
350 g piersi z indyka
100 g wątróbki drobiowej
100 g wędzonego boczku
1 duża cebula
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz



Jak zrobić pasztet z indyka bez pieczenia :
Pierś z indyka, wątróbkę drobiową i wędzony boczek (uprzednio odkrawając z niego twardą skórę) pokroić na małe kawałki (ok 2-3 cm). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż się zarumieni. Przełożyć do miski, odstawić. Na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pierś z indyka, wątróbkę i boczek. Smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (około 50-60 minut). W razie potrzeby w trakcie podlać odrobiną wody, mięso powinno być przykryte do 2/3 wysokości. Gotowe mięso przełożyć do miski z cebulą. Nie wylewać wody z duszenia! Mięso i cebulę zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać 2 łyżki roztopionego masła, tymianek, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku (nie żałować!). Na koniec dodać trochę płynu z duszenia mięsa, tak aby konsystencja nie była zbyt zwarta. Pasztet przełożyć do mniejszego naczynia lub jednorazowej foremki na pasztet, wyrównać, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz