Ciasteczka imbirowe


Pyszne ciasteczka ze świeżym imbirem. Są delikatne, kruche i słodkie, imbir pozostawia delikatne uczucie ostrości na języku. Idealne do szklanki ciepłego mleka albo dobrej herbaty.

ciasteczka imbirowe ze swiezym imbirem

PRZEPIS NA CIASTECZKA IMBIROWE
(ok. 20 sztuk)


Składniki :
150 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
80 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
1 jajko
2 łyżki melasy
1 łyżeczka świeżo startego imbiru


Dodatkowo :
drobny cukier do obtoczenia



Jak zrobić ciasteczka imbirowe :
Do miski przesiać mąkę, dodać cynamon, sodę i sól. W drugiej misce umieścić masło i cukier, miksować na wysokich obrotach przez 5 minut. Dodać jajko, melasę i świeży imbir (starty na małych oczkach i dodatkowo posiekany), krótko zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać mąkę z cynamonem, sodą i solą. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Ciasto przełożyć na folię aluminiową, zwinąć w kulę i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, odrywać małe kawałki, kulkować, obtaczać w drobnym cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki układamy w odstępach, ciastka pieczemy na 2 razy, kulek nie trzeba spłaszczać, podczas pieczenia same się rozejdą. Piec w temperaturze 175 stopni przez 10 minut. Wyciągnąć, delikatnie przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia (ciastka zaraz pod wyjęciu są miękkie, kiedy wystygną lekko stwardnieją).

Brak komentarzy

Prześlij komentarz