Jak zrobić grzanki do zupy/sałatki?

Małe, chrupiące grzanki to świetny dodatek do zup (nie tylko kremów! spróbujcie dodać grzanki np. do żurku czy grzybowej, pycha!) i sałatek. Dzisiaj pokazuję najłatwiejszy sposób na zrobienie takich grzanek. Wystarczy pokroić chleb, polać odrobiną oliwy, posypać ziołami i zapiec w piekarniku. Gotowe! :)  

zupa serowo cebulowa

PRZEPIS NA GRZANKI DO ZUPY/SAŁATKI



Składniki :

kilka kromek chleba

oliwa

zioła prowansalskie

czosnek

 


Jak zrobić grzanki do zupy/sałatki :

Chleb pokroić w kostkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać odrobiną oliwy, posypać ziołami prowansalskimi i czosnkiem, wymieszać. Piec w temperaturze 190 stopni na funkcji góra-dół przez około 10-15 minut (aż grzanki będą chrupiące; długość pieczenia zależy od ilości grzanek, pełną blachę grzanek piekę przez około 15 minut, najlepiej zaglądać do nich, bo mogą się szybko przypiec). W czasie pieczenia kilka razy przemieszać grzanki. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. 





Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


1 komentarz