Mini pączki serowe


Pyszne, małe pączki z dodatkiem sera twarogowego. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pączki są puszyste, delikatne i lekko wilgotne. Dobrze smakują również następnego dnia.


mini paczki serowe

PRZEPIS NA MINI PĄCZKI SEROWE

(ok. 40 sztuk)


Składniki :
250 g twarogu półtłustego
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka wódki
6 czubatych łyżek cukru pudru
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo :
1 l oleju
odrobina oleju do natarcia dłoni
cukier puder do posypania


Jak zrobić mini pączki serowe :

Twaróg umieścić w dużej misce. Zblendować za pomocą ręcznego blendera na gładką masę. Dodać jajka, jogurt naturalny, ekstrakt z wanilii, wódkę i cukier puder. Wymieszać za pomocą trzepaczki rózgowej. Następnie dodać mąkę i sodę oczyszczoną. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówką haków, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto jest klejące, nie należy dosypywać do niego więcej mąki. Na dłonie należy wylać odrobinę oleju i rozsmarować. Urywać małe kawałki ciasta i formować małe kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego), układać na blacie. W szerokim garnku rozgrzać olej (najlepiej na niezbyt dużym ogniu!). Można łatwo sprawdzić czy temperatura oleju jest dobra, należy wrzucić mały kawałek ciasta, jeśli wypłynie i zacznie się smażyć można wkładać pączki. Pączki smażymy na raty, jednorazowo do garnka wrzucamy tyle pączków, żeby zostało jeszcze trochę wolnego miejsca. Pączki rosną w czasie smażenia i muszą mieć też miejsce, bo same się obracają. Należy je smażyć aż dobrze się zarumienią (około 5-6 minut). wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


5 komentarzy

  1. pyszne, pulchne w środku, szybko robią się, fajnie same obracają się podczas smażenia- dla mnie mało słodkie, ale oczywiście to wszystko zależy też od sera...polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis do d... z podanej ilości składników zrobiła się płynna masa a nie masa do robienia kulek. wszystko odmierzone wagowo, nie polecam, zmarnowane składniki:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy został użyty zwykły twaróg czy twaróg z wiaderka? Nie jest możliwe, żeby wyszła płynna masa, przepis jest wypróbowany wielokrotnie, sama robiłam je ponownie kilka dni temu. Masa nie jest mocno zwarta, ręce należy mocno posmarować olejem, wtedy formuje się pączki. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Zrobiłam dzisiaj pączki serowe! Przepis super!!! Dzieciaki mega zachwycone! Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń