Pieczone udka z
kurczaka to sposób na prosty, pyszny posiłek, który robi się prawie sam. Mięso należy
zamarynować, odstawić na 2-3 godziny i upiec. Marynata jest najprostsza z możliwych
: to mieszanka zwykłej słodkiej papryki z dodatkiem papryki wędzonej (nie
rezygnujcie z niej, ona dodaje kurczakowi smaku).
PRZEPIS
NA PIECZONE UDKA Z KURCZAKA
Składniki
:
4 uda z kurczaka
6 łyżek oleju + olej na
dno naczynia
2 łyżeczki słodkiej
papryki
1 łyżeczka wędzonej słodkiej
papryki
sól, pieprz
Jak
zrobić pieczone udka z kurczaka :
Do dużej miski wlać 6
łyżek oleju, wsypać obie papryki, wymieszać. Uda podzielić na udo i podudzie,
włożyć do miski, mocno oprószyć solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, tak, żeby
każdy kawałek był w marynacie. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki
na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągnąć, na dno naczynia w którym będzie piekł
się kurczak wylać cienką warstwę oleju. Ułożyć kurczaka, polać pozostałą w
misce marynatą. Piec w temperaturze 190 stopni przez 50 minut (na ostatnie 20
minut można włączyć termoobieg, żeby dobrze przyrumienić skórkę). W czasie
pieczenia 2-3 razy uchylić piekarnik i polać mięso tłuszczem z naczynia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz