Makaron z tuńczykiem, oliwkami i kaparami


Jeśli macie ochotę na bardzo smaczny i szybki makaron, przy którym nie napracujecie się zbyt wiele to ten przepis sprawdzi się doskonale. To danie świetne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Połączenie podsmażonego na oliwie czosnku, tuńczyka, oliwek i kaparów jest absolutnie przepyszne! To jedno z moich najulubieńszych dań z makaronem, przyrządzam je regularnie :). Koniecznie użyjcie tuńczyka w oleju, smakuje lepiej :).  


makaron z tunczykiem oliwkami kaparami


PRZEPIS NA MAKARON Z TUŃCZYKIEM, OLIWKAMI I KAPARAMI

(2 porcje)


Składniki :
250 g makaronu
1 puszka tuńczyka w oleju
3 ząbki czosnku
12 zielonych oliwek
1 łyżeczka kaparów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
oliwa
masło


Jak zrobić makaron z tuńczykiem, oliwkami i kaparami:

Makaron ugotować według informacji na opakowaniu. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Tuńczyka odlać z oleju (uwaga! olej odlewamy do miseczki, jeszcze się przyda). Oliwki pokroić na pół lub na trzy części. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek, smażyć przez około 1-2 minuty (na niezbyt dużym ogniu, aż ładnie się zarumieni). Dodać tuńczyka, oliwki, kapary i 1-2 łyżki oleju z tuńczyka. Smażyć przez kolejną minutę, co jakiś czas mieszając. Na patelnię wrzucić odcedzony makaron, dodać posiekaną natkę pietruszki i 1 łyżkę masła. Dokładnie wymieszać, nakładać na talerze.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz