Placki z cukinii i marchewki z sosem jogurtowo-ziołowym


Proste placuszki z cukinii z dodatkiem marchewki, podane z sosem ziołowym na bazie jogurtu naturalnego. Pyszne! W sam raz na lekki, letni obiad lub kolację. Będzie do nich pasował również sos czosnkowy lub tzatziki.

placki z cukinii i marchewki z sosem jogurtowo ziolowym

PRZEPIS NA PLACKI Z CUKINII I MARCHEWKI Z SOSEM JOGURTOWO-ZIOŁOWYM
(ok. 15 małych placków)

Składniki :
1 cukinia (ok. 350 g )
1 marchewka
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia

Sos jogurtowo-ziołowy :
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego koperku
sól, pieprz

Jak zrobić placki z cukinii i marchewki z sosem jogurtowo-ziołowym :
Marchewkę obrać. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dokładnie odsączyć, najlepiej brać trochę warzyw w dłonie i mocno ściskać. Dodać jajko, wymieszać, dodać mąkę i po szczypcie soli i pieprzu, ponownie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placki (1 łyżka warzyw na 1 placek), po 2-3 minuty z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przygotować sos : wymieszać razem jogurt naturalny, majonez, wyciśnięty ząbek czosnku, natkę pietruszki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz