Tarta z łososiem i porem


Smaczne połączenie pieczonego łososia, duszonego pora i kruchego ciasta. To kombinacja smaków, którą uwielbiam! Taką tartę możemy przygotować na obiad, kolację, lub na zimno jako przystawkę albo przekąskę, którą zabierzemy na piknik.

tarta z lososiem i porem

PRZEPIS NA TARTĘ Z ŁOSOSIEM I POREM


Ciasto kruche :
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody

Wypełnienie tarty :
350 g filetów z łososia
1 por
sok z ½ cytryny
200 ml śmietanki kremówki
3 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz


Jak zrobić tartę z łososiem i porem :
Najpierw przygotować spód tarty : mąkę przesiać na blat, dodać sól i masło, posiekać je na małe kawałki, wówczas dodać żółtko i zimną wodę, zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć, wylepić nim foremkę do tarty o średnicy 28 cm. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut (ciasto powinno ładnie się zarumienić). Wyciągnąć, odstawić. Łososia jeśli jest w jednym kawałku pokroić na 2-3 mniejsze kawałki. Następnie ułożyć na dużym kawałku papieru do pieczenia, z obu stron polać sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Papier do pieczenia zawinąć w papilotkę, piec w temperaturze 200 stopni przez 12 minut. Wyciągnąć, odwinąć papier, widelcem podzielić na mniejsze kawałki. Por obrać i pokroić w grubsze plastry (białą i jasnozieloną część). Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić por, oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez około 7 minut. W misce za pomocą trzepaczki rózgowej wymieszać śmietankę, jajka i sporą szczyptę soli i pieprzu. Na podpieczony spód wyłożyć łososia i por, następnie zalać śmietanką z jajkami. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut. Wyciągnąć, odstawić na 15 minut, następnie pokroić.

1 komentarz