Wpisy

czwartek, 16 listopada 2017

Zupa z czerwoną soczewicą #1

Zupa z czerwoną soczewicą #1

Gęsta i sycąca zupa z czerwoną soczewicą. Wyrazista w smaku dzięki dodaniu przyprawy curry i ostrej papryki. Mocno rozgrzewa! PRZEPIS NA ZUPĘ Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ (6 porcji) Składniki : 120 g czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 opakowanie krojonych pomidorów 2 l wywaru warzywnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ½ łyżeczki curry ½ łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki sól, pieprz cukier oliwa Jak zrobić zupę z czerwoną  soczewicą : Cebulę, czosnek i marchew obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w grubsze plastry, marchew w półplasterki.  Soczewicę przepłukać. Wywar doprowadzić do zagotowania, ściągnąć z palnika. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, czosnek, curry, słodką i ostrą paprykę. Smażyć często mieszając na niezbyt dużym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać marchew, soczewicę, pomidory i gorący wywar. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i

Czytaj więcej »
środa, 15 listopada 2017

Pielmieni

Pielmieni

Pielmieni to małe pierożki nadziewane zmielonym, surowym mięsem. Najczęściej do farszu wykorzystuje się mięso wieprzowe lub wieprzowe i wołowe w proporcji pół na pół. Są popularne w Rosji i na Ukrainie, gdzie podaje się je do wyboru : z masłem, śmietaną lub octem posypane sporą ilością czarnego pieprzu lub w rosole. Są soczyste i pyszne, zachwycą smakiem najbardziej wymagające podniebienia :).

Czytaj więcej »
wtorek, 14 listopada 2017

Rosinboller – norweskie słodkie bułeczki z rodzynkami

Rosinboller – norweskie słodkie bułeczki z rodzynkami

Bardzo popularne w Norwegii słodkie bułeczki z rodzynkami i dodatkiem kardamonu. Idealne do dobrej kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzają się jako przekąska do zabrania w podróż, na piknik lub do szkoły, pracy. Składniki (6 sztuk): 125 ml mleka 40 g masła 30-40 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli ¼ łyżeczki mielonego kardamonu 50 g rodzynek Zaczyn : 10 g świeżych drożdży szczypta cukru 1 łyżka ciepłej wody Dodatkowo : 1 jajko Sposób przygotowania : Przygotować zaczyn : w małej miseczce umieścić drożdże, cukier i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut. Do rondelka wlać mleko, dodać masło, podgrzać aż masło się rozpuści, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Do miski przesiać mąkę, cukier, sól, kardamon, dodać gotowy zaczyn i przestygnięte mleko z masłem. Mieszać łyżką, kiedy ciasto zacznie się zbijać w kulę, przełożyć na blat i wyrabiać przez kilka minut (na początku ciasto jest dość klejące,

Czytaj więcej »
poniedziałek, 13 listopada 2017

Leczo z kiełbasą i pieczarkami

Leczo z kiełbasą i pieczarkami

Pyszne, gęste leczo z dobrą kiełbasą, pieczarkami i kolorową papryką. To szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które możemy podać na obiad, kolację albo imprezę. Najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem. 

Czytaj więcej »
niedziela, 12 listopada 2017

Dorsz pieczony pod kruszonką

Dorsz pieczony pod kruszonką

Prosty sposób na niebanalne danie. Sposób przygotowania ryby sprawia, że jej mięso pozostaje soczyste a jego delikatny smak przyjemnie kontrastuje z aromatyczną, chrupiącą kruszonką.

Czytaj więcej »
piątek, 10 listopada 2017

Lekka sałatka z kurczakiem i pomarańczą

Lekka sałatka z kurczakiem i pomarańczą

Lekka sałatka z soczystą, pieczoną piersią z kurczaka i miodowo-musztardowo-cytrusowym dressingiem. Do przygotowania w mniej niż pół godziny. Można jeść samodzielnie lub z chrupiącą bagietką.   Składniki (2 porcje) : 1 opakowanie mixu sałat 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 200 g) 1 nieduża pomarańcza ½ czerwonej cebuli sól, pieprz, czerwona słodka papryka oliwa Dressing : 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania : Pierś z kurczaka polać z obu stron 1 łyżką oliwy, oprószyć solą, pieprzem i czerwoną, słodką papryką. Włożyć do foliowego rękawa, piec w temperaturze 190 stopni przez 12-14 minut. Wyciągnąć, odstawić na 3-4 minuty, następnie pokroić w plastry. Wszystkie składniki dressingu umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową lub wlać do małego słoiczka, zakręcić i potrząsać aż składniki się p

Czytaj więcej »
środa, 8 listopada 2017

Cantuccini

Cantuccini

Cantuccini to włoskie ciasteczka z dużą ilością migdałów. Są podwójnie pieczone : pierwszy raz pieczemy ciasto uformowane w wałek, po wystudzeniu kroimy go w grubsze plastry, które są ponownie pieczone. Dzięki temu ciastka są twarde i kruche, idealne do maczania w kawie lub herbacie. Składniki (ok. 12 szt.) : 1 jajko 70 g cukru 150 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g migdałów 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Sposób przygotowania : Do miski wbić jajko, dodać cukier, miksować na wysokich obrotach przez 6-7 minut aż masa będzie puszysta. Wówczas dodać mąkę, proszek do pieczenia, migdały i ekstrakt z wanilii, wymieszać łyżką. Kiedy ciasto zacznie się kleić przez chwilę wyrobić je ręką. Z ciasta uformować wałek o długości około 20 cm, ułożyć go na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Wyciągnąć i odstawić do wystygnięcia. Następnie pokroić ostrym nożem na plastry o grubości 1-

Czytaj więcej »
wtorek, 7 listopada 2017

Pierogi z soczewicą i grzybami

Pierogi z soczewicą i grzybami

Pierogi z soczewicą i grzybami to doskonały pomysł na farsz nie tylko dla osób nie jedzących mięsa. Farsz musi być dość mocno doprawiony, żeby pierogi nie wyszły mdłe w smaku. Z podanej proporcji wychodzi około 50 pierogów. Można podać je z masłem lub podsmażoną cebulką.

Czytaj więcej »
wtorek, 24 października 2017

Biała kiełbasa pieczona z cebulą

Biała kiełbasa pieczona z cebulą

Proste i smaczne danie, które nie wymaga dużo pracy. Doskonale smakuje z kromką dobrego chleba lub z puree ziemniaczanym i kiszonym ogórkiem.

Czytaj więcej »