Wpisy

sobota, 9 grudnia 2017

Polędwiczka w czarnym pieprzu – idealna na kanapki!

Polędwiczka w czarnym pieprzu – idealna na kanapki!

Polędwiczka wieprzowa obtoczona w pieprzu, długo pieczona w niskiej temperaturze. Idealna domowa wędlina. Krucha i delikatna z wyraźnym smakiem czarnego pieprzu.

Czytaj więcej »
grudnia 09, 2017

Piernik na ciemnym piwie

Piernik na ciemnym piwie

Prosty i szybki w wykonaniu piernik na ciemnym piwie. Jest miękki, wilgotny i niesamowicie aromatyczny!

Czytaj więcej »
piątek, 8 grudnia 2017

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jest to jedna z potraw, które można przygotować wcześniej i zamrozić. Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów.

Czytaj więcej »
czwartek, 7 grudnia 2017

Barszcz czerwony – prosty przepis!

Barszcz czerwony – prosty przepis!

Tradycyjny barszcz czerwony, gotowany na wywarze warzywnym, zakwaszany sokiem z cytryny. Barszcz zawsze należy przygotowywać dzień wcześniej, żeby zdążył nabrać smaku.

Czytaj więcej »
środa, 6 grudnia 2017

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety to dość pracochłonne danie, ale warto się na nie skusić nie tylko od święta. Chrupiące z zewnątrz, w środku wypełnione pysznym farszem. Idealnie smakują z kubkiem dobrego barszczu. Prosty przepis na pyszny barszcz czerwony znajdziesz tutaj – klik . 

Czytaj więcej »
poniedziałek, 4 grudnia 2017

Jak zrobić lukier do dekoracji pierniczków?

Jak zrobić lukier do dekoracji pierniczków?

Poniżej przepis na prosty i szybki w przygotowaniu lukier królewski do dekoracji pierniczków. Jest gęsty, idealnie nadaje się do robienia konturów na piernikach i niewielkich wzorów wewnątrz nich.

Czytaj więcej »
niedziela, 3 grudnia 2017

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Ekspresowe w przygotowaniu i od razu gotowe do jedzenia! O przyjemnym korzennym smaku, idealnie nadają się do lukrowania i dekorowania. Można je przechowywać w zamkniętej puszce nawet 2 tygodnie. Z podanej proporcji wychodzą dwie i pół blachy pierników. 

Czytaj więcej »
sobota, 2 grudnia 2017

Strogonow z kurczaka

Strogonow z kurczaka

Lżejsza i szybsza w przygotowaniu wersja strogonowa. Zamiast wołowiny, którą trzeba dość długo gotować – szybki w obróbce kurczak. Danie przygotowujemy w jednym garnku, jest sycące i wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Podajemy je z pieczywem, ryżem lub makaronem.  

Czytaj więcej »
piątek, 1 grudnia 2017

Chleb z płatkami owsianymi

Chleb z płatkami owsianymi

Pszenny chleb z dodatkiem płatków owsianych. Wilgotny w środku, z chrupiącą skórką. Ma zwarty, sprężysty miąższ. Przepis pochodzi z książki P. Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia.

Czytaj więcej »
czwartek, 30 listopada 2017

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Makaron z czosnkiem, oliwą i papryczką chili, znakomity w swej prostocie! Szybki w przygotowaniu, całość nie zajmie dłużej niż samo gotowanie makaronu. Składniki (2 porcje) : 250 g makaronu spaghetti 3 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 6 łyżek posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania : Makaron ugotować według informacji z opakowania. Czosnek obrać i pokroić w średniej grubości plastry, papryczkę chili pozbawić nasion i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. wrzucić czosnek, smażyć przez około 1 minutę aż się zarumieni, ogień nie może być zbyt duży, bo czosnek szybko się pali), dodać papryczkę chili i natkę pietruszki. Wymieszać, odstawić. Makaron odsączyć, wrzucić z powrotem do garnka, dodać zawartość patelni, wymieszać, nakładać na talerze. 

Czytaj więcej »
niedziela, 26 listopada 2017

Ciasteczka kardamonowe z mąki pełnoziarnistej

Ciasteczka kardamonowe z mąki pełnoziarnistej

Ten przepis to świetna okazja do zabawy stempelkami! Choć stemplowanie nie jest takie proste jak się wydaje na pierwszy rzut oka, potrzeba trochę wprawy, żeby zrobić zgrabne ciasteczka, to nawet początkujący wypiekacz ciasteczek sobie poradzi! Ciasteczka są kruche i lekko korzenne z przyjemnym posmakiem kardamonu. Idealne do pozostawienia ze szklanka mleka dla świętego Mikołaja :) :) Źródło .

Czytaj więcej »