Gulasz wieprzowy
Prosty przepis na pyszny gulasz z szynki z dodatkiem grzybów i czerwonej papryki. Doskonale smakuje z kaszą, ziemniakami, kluskami, plackami ziemniaczanymi lub zwyczajnie z makaronem.
Czytaj więcej »Wpisy
Prosty przepis na pyszny gulasz z szynki z dodatkiem grzybów i czerwonej papryki. Doskonale smakuje z kaszą, ziemniakami, kluskami, plackami ziemniaczanymi lub zwyczajnie z makaronem.
Czytaj więcej »Polędwiczka wieprzowa obtoczona w pieprzu, długo pieczona w niskiej temperaturze. Idealna domowa wędlina. Krucha i delikatna z wyraźnym smakiem czarnego pieprzu.
Czytaj więcej »Prosty i szybki w wykonaniu piernik na ciemnym piwie. Jest miękki, wilgotny i niesamowicie aromatyczny!
Czytaj więcej »Przepis na tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jest to jedna z potraw, które można przygotować wcześniej i zamrozić. Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów.
Czytaj więcej »Tradycyjny barszcz czerwony, gotowany na wywarze warzywnym, zakwaszany sokiem z cytryny. Barszcz zawsze należy przygotowywać dzień wcześniej, żeby zdążył nabrać smaku.
Czytaj więcej »Krokiety to dość pracochłonne danie, ale warto się na nie skusić nie tylko od święta. Chrupiące z zewnątrz, w środku wypełnione pysznym farszem. Idealnie smakują z kubkiem dobrego barszczu. Prosty przepis na pyszny barszcz czerwony znajdziesz tutaj – klik .
Czytaj więcej »Poniżej przepis na prosty i szybki w przygotowaniu lukier królewski do dekoracji pierniczków. Jest gęsty, idealnie nadaje się do robienia konturów na piernikach i niewielkich wzorów wewnątrz nich.
Czytaj więcej »Ekspresowe w przygotowaniu i od razu gotowe do jedzenia! O przyjemnym korzennym smaku, idealnie nadają się do lukrowania i dekorowania. Można je przechowywać w zamkniętej puszce nawet 2 tygodnie. Z podanej proporcji wychodzą dwie i pół blachy pierników.
Czytaj więcej »Lżejsza i szybsza w przygotowaniu wersja strogonowa. Zamiast wołowiny, którą trzeba dość długo gotować – szybki w obróbce kurczak. Danie przygotowujemy w jednym garnku, jest sycące i wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Podajemy je z pieczywem, ryżem lub makaronem.
Czytaj więcej »Pszenny chleb z dodatkiem płatków owsianych. Wilgotny w środku, z chrupiącą skórką. Ma zwarty, sprężysty miąższ. Przepis pochodzi z książki P. Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia.
Czytaj więcej »Makaron z czosnkiem, oliwą i papryczką chili, znakomity w swej prostocie! Szybki w przygotowaniu, całość nie zajmie dłużej niż samo gotowanie makaronu. Składniki (2 porcje) : 250 g makaronu spaghetti 3 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 6 łyżek posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania : Makaron ugotować według informacji z opakowania. Czosnek obrać i pokroić w średniej grubości plastry, papryczkę chili pozbawić nasion i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. wrzucić czosnek, smażyć przez około 1 minutę aż się zarumieni, ogień nie może być zbyt duży, bo czosnek szybko się pali), dodać papryczkę chili i natkę pietruszki. Wymieszać, odstawić. Makaron odsączyć, wrzucić z powrotem do garnka, dodać zawartość patelni, wymieszać, nakładać na talerze.
Czytaj więcej »