Wpisy

piątek, 5 stycznia 2018

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto przygotowane na bazie rukoli i uprażonych ziaren słonecznika. Wyraziste w smaku, lekko ostre. Doskonale pasuje do makaronów oraz jako dodatek do grzanek i kanapek.  Składniki : 50 g rukoli 2 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki startego parmezanu 5 łyżek oliwy 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól Sposób przygotowania : Rukolę przepłukać, osuszyć. Ziarna słonecznika uprażyć na rozgrzanej patelni aż ładnie się zarumienią. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera (jeśli mamy słabszy malakser to czosnek można wcześniej wycisnąć). Na koniec dodać szczyptę soli. Zmiksować, posmakować i doprawić solą do smaku. 

Czytaj więcej »
czwartek, 4 stycznia 2018

Curry z kalafiorem

Curry z kalafiorem

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis na pyszne, aromatyczne curry z kalafiorem. Sprawdzi się na obiad i na ciepłą kolację w chłodny dzień. Doskonale rozgrzewa. Podawać z ryżem.   Składniki (2 duże porcje) : 1 mały kalafior 400 ml mleczka kokosowego 1/3 szklanki wody 2 łyżki oleju kokosowego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki świeżego startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki kardamonu ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżka sosu rybnego sok z limonki do smaku sól kolendra lub natka pietruszki do posypania 100 g ryżu Sposób przygotowania : Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Czosnek obrać i wycisnąć. Kurkumę, kolendrę, ostrą paprykę, kardamon i cynamon wymieszać w małej miseczce. W większym garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić imbir i czosnek, smażyć na niedużym ogniu 1 minutę, dodać przyprawy i często mieszając smażyć jeszcze 30 sekund. Wrzucić kalafior

Czytaj więcej »
sobota, 30 grudnia 2017

Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca

Pieczona cieciorka to świetna alternatywa dla orzeszków czy popcornu. Idealnie sprawdzi się jako przekąska do pochrupania przed ulubionym serialem lub na imprezie. Do jej przygotowania koniecznie trzeba użyć suchej ciecierzycy, nie z puszki!

Czytaj więcej »
grudnia 30, 2017

Hummus

Hummus

Hummus to pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasty z sezamu), czosnku,  soku z cytryny i soli. Przy jej przygotowywaniu najważniejsza jest dobrej jakości pasta tahini. Hummus można jeść jako dip w towarzystwie pokrojonych warzyw, np. marchewki, papryki czy świeżego ogórka lub jako pastę smarując nim chrupkie, przypieczone pieczywo. Z podanej proporcji wychodzi mała miseczka, więc jeśli chcecie przygotować ją dla większej liczby osób niż 2-3 to zróbcie od razu z podwójnej porcji .

Czytaj więcej »
piątek, 29 grudnia 2017

Szybka sałatka ryżowa z tuńczykiem

Szybka sałatka ryżowa z tuńczykiem

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i jajkami z dodatkiem cebuli i ogórków kiszonych doprawiona odrobiną majonezu. Idealna na wszelkie imprezy, na kolację oraz do zabrania w pudełku do pracy.

Czytaj więcej »
grudnia 29, 2017

Guacamole

Guacamole

Guacamole to meksykański dip z awokado. Jego podstawowa wersja zawiera jedynie 3 składniki : awokado, sok z limonki i sól. Odmian jest wiele i pastę można wzbogacać o takie dodatki jak : czosnek, cebula, papryka, chili, pomidory czy kolendra. Najważniejszym przy przygotowywaniu guacamole jest dobre, mocno dojrzałe awokado, którego miąższ jest miękki i jednolity, bez brązowych plam. Składniki : 1 duże dojrzałe awokado sok z ½ - 1 limonki 1 mały ząbek czosnku ¼ małej cebuli sól Sposób przygotowania : Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ, przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem. Czosnek wycisnąć, cebulę bardzo drobno posiekać, dodać do awokado. Wlać sok z połowy limonki i dodać dużą szczyptę soli, wymieszać, posmakować i jeśli jest taka potrzeba dodać do smaku więcej soku z limonki i soli. Podawać od razu. 

Czytaj więcej »
czwartek, 28 grudnia 2017

Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa

Przepis na popularną meksykańską salsę pico de gallo z pomidorów, jalapeno, czosnku, czerwonej cebuli i kolendry z dodatkiem kuminu i soku z limonki. Jest to wersja przepisu, którą widziałam kiedyś w jednym z programów tv. Używa się w niej pomidorków koktajlowych, które razem z papryczką, czosnkiem i cebulą są wcześniej upieczone. Następnie całość jest miksowana. Można dodawać ją do meksykańskich potraw lub zajadać jako dip z nachosami.    

Czytaj więcej »
grudnia 28, 2017

Krakersy serowe

Krakersy serowe

Pyszne, chrupiące, mocno serowe domowe krakersy. Żadne kupne nie smakują tak dobrze! Z podanej proporcji wychodzą 3 blachy krakersów. Im cieńsze tym lepsze. Podczas pieczenia trzeba ich pilnować, bo łatwo przegapić moment kiedy są już gotowe i przypalić. Można je przechowywać w zamkniętym pudełku przez kilka dni bez utraty smaku.   

Czytaj więcej »
środa, 27 grudnia 2017

Przekąska z cukinii

Przekąska z cukinii

Prosta a zarazem niebanalna przekąska z wykorzystaniem cukinii, wędzonego łosia, kremowego serka, papryczki chili i natki pietruszki. Idealna do podania na szwedzki stół. Składniki : 1 średnia cukinia 1 opakowanie serka (dałam Almette z kolorowym pieprzem) 1 papryczka chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100 g wędzonego łososia w kawałku kolorowy pieprz Sposób przygotowania : Cukinię pokroić w grubsze plastry. Wędzonego łososia pokroić w cienkie plasterki. Z papryczki chili odkroić ¼ i pokroić w cienkie plasterki. Pozostałą część przekroić na pół, pozbawić nasion i drobno posiekać. Serek przełożyć do miseczki, dodać papryczkę i natkę pietruszki, wymieszać. Na cukinii układać plastry łososia, małą łyżeczką nałożyć serek, wierzch udekorować plasterkami chili. Posypać świeżo mielonym kolorowym pieprzem. 

Czytaj więcej »
grudnia 27, 2017

Pieczone pierożki ze szpinakiem

Pieczone pierożki ze szpinakiem

Pieczone pierożki drożdżowe faszerowane szpinakiem i serem feta. Doskonale smakują z dodatkiem sosu czosnkowego. Sprawdzą się jako przekąską na imprezie. Można przygotować je dzień wcześniej, przechować w lodówce następnie podawać na zimno lub podgrzać w piekarniku. Z podanej proporcji otrzymamy około 25 sztuk. Ciasto : 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 150 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ciepłej wody Farsz : 250 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 duży ząbek czosnku sok z cytryny 1 łyżka oliwy sól, pieprz Dodatkowo : jajko do posmarowania Sposób przygotowania pierożków ze szpinakiem: Przygotować zaczyn: w małej miseczce umieścić drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 10 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, gotowy zaczyn i 150 ml ciepłej wody. Wymieszać delikatnie łyżką, kiedy ciasto zbije się

Czytaj więcej »
wtorek, 26 grudnia 2017

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Klasyczna ryba po grecku bez której nie odbędzie się żadna wigilia. Smażone filety rybne przykryte duszonymi warzywami. W mojej wersji schłodzone w lodówce przez kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.

Czytaj więcej »