Rogale z makiem
Pyszne, domowe, śniadaniowe rogale z makiem. Z podanej proporcji wychodzi 8 rogali. PRZEPIS NA ROGALE Z MAKIEM (8 sztuk) Zaczyn : 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka Ciasto : 385 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła Dodatkowo : 1 jajko mak Jak przygotować rogale z makiem : Przygotować zaczyn : drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić na 10-15 minut. W małym garnuszku rozpuścić masło, odstawić do przestygnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy zaczyn i przestudzone masło. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, następnie przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez 5 minut. Włożyć z powrotem do miski, zakryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyjąć na blat, wyrabiać przez chwilę, uformować kształt kuli, spłaszczyć palcami, następnie rozwałkować na kształt koła. Nożem do pizzy lub zwykłym ostrym nożem przeciąć ciasto na 4 równ
Czytaj więcej »