Wpisy

środa, 4 lipca 2018

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

Kapuśniak z młodej kapusty to wspaniała, lekka, wiosenno-letnia zupa, która musi pojawić się na stole chociaż raz w sezonie na kapustę! Ja przygotowuję go na wywarze mięsno-warzywnym, dodaję podsmażoną kiełbasę i sporą ilość koperku. Jeśli macie gotowy wywar to zrobienie tego kapuśniaku nie zajmie Wam więcej jak 20-25 minut. Polecam!

Czytaj więcej »
wtorek, 3 lipca 2018

Krokiety z pieczarkami i serem

Krokiety z pieczarkami i serem

Dzisiaj kolejny przepis na krokiety, tym razem z pieczarkami i serem żółtym. Są przepyszne, rozpływają się w ustach! Doskonale smakują z filiżanką czerwonego barszczu (prosty przepis jak zrobić barszcz czerwony znajdziesz tu - klik ). Farsz z przesmażonych pieczarek z cebulą i ciepłym, rozpuszczonym, ciągnącym się serem to jeden z najlepszych farszy do krokietów!

Czytaj więcej »
poniedziałek, 2 lipca 2018

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy, przygotowany na mleku w proszku, czyli klasyczny deser PRL-u. Deser, który zrobił furorę głównie dlatego bo w tamtych czasach bardzo ciężko było dostać w sklepie czekoladę. Jest prosty i smaczny, oprócz herbatników można do niego dodać dowolne ulubione bakalie : orzechy, rodzynki, żurawinę, śliwki, morele itd.

Czytaj więcej »
niedziela, 1 lipca 2018

Pieczone pałki z kurczaka – prosty przepis.

Pieczone pałki z kurczaka – prosty przepis.

Pieczone pałki z kurczaka to pomysł na obiad, który robi się sam! Przepis jest bardzo prosty : kawałki kurczaka marynujemy w papryce (używam papryki słodkiej i słodkiej wędzonej, nie rezygnujcie z tej drugiej, nadaje mięsu fantastyczny smak!), odstawiamy, a potem już tylko przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy. Kurczak jest soczysty i ma chrupiącą skórkę. Można go pododawać z ziemniaczanym puree, frytkami lub pieczonymi ziemniakami ( tu przepis na moje pieczone ziemniaczki ) oraz ulubioną surówką lub gotowanymi warzywami.

Czytaj więcej »
sobota, 30 czerwca 2018

Leczo z cukinią i mięsem mielonym

Leczo z cukinią i mięsem mielonym

Dzisiaj kolejny pomysł na leczo, tym razem z cukinią i mięsem mielonym. Wersji tego dania jest mnóstwo, z tej prostej przyczyny, że ten warzywny gulasz to doskonałe pole do eksperymentowania lub czyszczenia lodówki! W dodatku jest proste i szybkie   w przygotowaniu, myślę, że nie zajmie Wam więcej niż 30 minut! W sam raz na szybki, awaryjny obiad :). Przy okazji przypominam przepis na równie pyszne : leczo z kiełbasą i pieczarkami

Czytaj więcej »
czerwca 30, 2018

Domowa pizza – sprawdzony przepis na ciasto!

Domowa pizza – sprawdzony przepis na ciasto!

To mój sprawdzony przepis na domową pizzę. Przez lata wypróbowałam kilka przepisów, eksperymentowałam, zmieniałam proporcje i tak właśnie powstał mój idealny przepis na ciasto na pizzę! Dobrze się z nim pracuje, łatwo się wyrabia, jest miękkie i elastyczne. Z podanej proporcji otrzymacie 2 duże pizze o średnicy około 30 cm, czyli zajmujące prawie całą standardową blachę z piekarnika. 

Czytaj więcej »
czwartek, 28 czerwca 2018

Pasta z awokado na kanapki

Pasta z awokado na kanapki

Doskonała pasta z awokado z dodatkiem cebuli, czosnku i soku z cytryny. Można smarować nią pieczywo, ale również świetnie nada się jako dip do nachosów! Sekretem udanej pasty jest wybór dobrego, dojrzałego awokado. Te dostępne w sklepie zazwyczaj są niedojrzałe i bardzo twarde. W takim wypadku należy poczekać kilka dni aż zmiękną (nie należy czekać zbyt długo, bo awokado niestety bardzo szybko się psuje, bardzo miękkie awokado = zepsute awokado, co łatwo poznać również po tym, że ma w środku ciemne plamy).

Czytaj więcej »
środa, 27 czerwca 2018

Sałatka z kaszą kuskus, pomidorami i serem feta

Sałatka z kaszą kuskus, pomidorami i serem feta

Lekka i sycąca sałatka z kaszą kuskus, pomidorami, ogórkiem i serem feta z dodatkiem cytrynowego dressingu. Wspaniała na drugie śniadanie, kolację lub jako dodatek do grillowanych dań. Polecam ją szczególnie teraz, kiedy cieszymy się smacznymi pomidorami!

Czytaj więcej »
poniedziałek, 25 czerwca 2018

Chleb pszenno-żytni z ziarnami pieczony w garnku

Chleb pszenno-żytni z ziarnami pieczony w garnku

Kolejny przepis na łatwy, domowy chleb. Tym razem jest to chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren, pieczony w garnku żeliwnym. To przepis na naprawdę duży bochen chleba dla całej rodziny. Chleb przechowywany w chlebaku dobrze smakuje przez 3 dni.

Czytaj więcej »
piątek, 22 czerwca 2018

Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z indyka

Dzisiaj przepis na pyszne, delikatne kotlety mielone z indyka. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a samo mięso nie potrzebuje jakiś specjalnych dodatków : wystarczy podsmażona cebulka i namoczona bułka, które mielimy razem z mięsem oraz standardowo sól i pieprz. Świetnie smakują z ziemniakami i sałatą ze śmietaną lub mizerią ze świeżych ogórków.  

Czytaj więcej »
czwartek, 21 czerwca 2018

Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem

Pyszna, lekka zupa pieczarkowa z makaronem na bulionie z kurczaka. Można ją gotować przez cały okrągły rok! Podczas jej przygotowywania pamiętajcie o tym, żeby dobrze doprawić pieczarki podczas smażenia, to one nadają smak całej zupie :).

Czytaj więcej »