Wpisy

wtorek, 30 października 2018

Na śniadanie : muffiny jajeczne!

Na śniadanie : muffiny jajeczne!

Przygotowanie muffin jajecznych jest bardzo proste! W dodatku możecie do nich wrzucić takie dodatki, na jakie akurat macie ochotę. Dobrze smakują na ciepło i na zimno, świetnie nadają się, żeby zabrać je w pudełku do pracy lub w podróż. Idealne na niebanalne śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.

Czytaj więcej »
poniedziałek, 29 października 2018

Sałatka makaronowa z brokułem, serem pleśniowym i ziarnami słonecznika

Sałatka makaronowa z brokułem, serem pleśniowym i ziarnami słonecznika

Smaczna, sycąca sałatka makaronowa z brokułem i serem pleśniowym. Bardzo lubię to połączenie smakowe. Całość uzupełniają uprażone, chrupiące pestki słonecznika i dressing musztardowy. Nieskomplikowane, proste danie świetne na szybki obiad lub kolację.  

Czytaj więcej »
niedziela, 28 października 2018

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Najczęściej przygotowuję, chyba najpopularniejszy u nas w Polsce, gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami i czerwoną papryką – klik . Dzisiaj pokażę Wam przepis na klasyk wśród gulaszy, czyli tradycyjny gulasz węgierski. Charakteryzuje się tym, że jest mocno paprykowy, mięso koniecznie obsmażamy na smalcu i na koniec dodajemy warzywa : marchew, paprykę i pieczarki. Smakuje cudownie! Można go podawać z ziemniakami, kaszą, świeżym pieczywem lub plackami.

Czytaj więcej »
piątek, 26 października 2018

Jabłecznik

Jabłecznik

Ciasto, które nigdy się nie nudzi! Dzisiaj przepis na tradycyjny, polski jabłecznik, czyli kruche ciasto z masą z jabłek, pianką z białek i chrupiąca kruszonką. Wiem, że niektórzy przygotowują to ciasto ze smażonymi jabłkami. U mnie w domu zawsze robiło się go z surowymi i taki przepis podaję :).

Czytaj więcej »
czwartek, 25 października 2018

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Klasyk wśród past do chleba! Łatwa w przygotowaniu, domowa pasta jajeczna z dodatkiem szczypiorku. Zapewne wielu z Was ją zna i przygotowuje, u mnie regularnie gości na stole zarówno na śniadanie jak i kolację. Dla tych, którzy nie znają przepis poniżej :).

Czytaj więcej »
października 25, 2018

Najprostsze pszenne bułki bez jajek i mleka

Najprostsze pszenne bułki bez jajek i mleka

Kolejny przepis na domowe pieczywo. Tym razem najprostsze pszenne bułki bez dodatku jajek i mleka. Bardzo prosty przepis, z którego często korzystam. Bułki wychodzą mięciutkie i puszyste. Gorąco polecam do wypróbowania!

Czytaj więcej »
środa, 24 października 2018

Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym

Najprostszy i najszybszy w przyrządzeniu makaron. To mój sprawdzony przepis na awaryjny obiad :). Kiedy nie ma czasu doskonale sprawdza się najzwyklejszy makaron z sosem pomidorowym i serem. Sycące, łatwe i ekspresowe w przygotowaniu danie. Jeśli dobrze ogarniacie krojenie cebuli, to przyrządzenie tego dania nie zajmie Wam dłużej jak 15 minut :).

Czytaj więcej »
wtorek, 23 października 2018

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Smaczne, chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem suszonej żurawiny. Świetne do zagryzienia kiedy dopadnie nas nagły spadek energii. Idealny dodatek do drugiego śniadania. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 7 dni. Smacznego!

Czytaj więcej »
środa, 17 października 2018

Pieczony łosoś z czosnkiem i natką pietruszki

Pieczony łosoś z czosnkiem i natką pietruszki

Prosty sposób na przyrządzenie smacznego łososia. Na wierzch ryby nakładam masło wymieszane z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny, zapiekam i gotowe. Po kilkunastu minutach wyciągam pyszną, pięknie pachnąca, aromatyczną rybę. Wspaniale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i lekką surówką. Uwielbiam ten sposób przyrządzenia łososia, wypróbujcie przepis, może i Wam przypadnie do gustu. Polecam! :)

Czytaj więcej »
wtorek, 16 października 2018

Pasztet drobiowy – sprawdzony przepis!

Pasztet drobiowy – sprawdzony przepis!

Uwielbiam piec pasztety i przygotowywać wszelkie pasty do chleba. Dzisiaj podaję przepis na tradycyjny pasztet drobiowy z dodatkiem wątróbki. Pasztet drobiowy był pierwszym jaki upiekłam, od tamtej pory przepis nieco modyfikowałam i teraz podaję wersję według której piekę go od kilku lat. Pasztet jest chudy, ale jednocześnie wilgotny. Dobrze się kroi i rozsmarowuje na pieczywie. Świetnie smakuje na kanapce z pomidorem lub ogórkiem.  PRZEPIS NA PASZTET DROBIOWY Składniki : 2-3 uda z kurczaka (łączna waga ok. 600 g) 3 wątróbki drobiowe 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszki 1 mały kawałek selera ½ pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 bułka 2 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna czarnego pieprzu 1 liść laurowy ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 2 łyżki oleju 2 jajka Jak zrobić pasztet drobiowy: Marchewkę, korzeń pietruszki, seler i por obrać. Do większego garnka włożyć uda z kurczaka, obrane warzywa, ziele angielskie, ziarna piep

Czytaj więcej »
poniedziałek, 15 października 2018

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Dzisiaj przepis na proste ciasto, które może przygotować każdy. Mowa o klasycznym murzynku z dodatkiem dżemu porzeczkowego. Jest mocno czekoladowy i lekko kwaskowy za sprawą dżemu. Pieczony przez nasze babcie i mamy przywodzi wspomnienie smaku dzieciństwa. Ja dodatkowo mam do niego jeszcze większy sentyment, bo jest to pierwsze ciasto, jakie sama upiekłam :).

Czytaj więcej »