Bajgle to puszyste
bułeczki z charakterystyczną dziurką w środku. To kultowe śniadaniowe pieczywo
w USA, przywiezione tam i rozpowszechnione przez polskich żydów. Są dość
czasochłonne w przygotowaniu, bułeczki muszą dwa razy wyrastać, a uformowane
bajgle przed pieczeniem należy jeszcze obgotować.
Składniki
(8 sztuk) :
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru + 1
łyżka
300 ml wody
1 jajko
1 łyżka mleka
mak lub sezam do
posypania
Sposób
przygotowania :
Przygotować zaczyn : do
małej miseczki rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej
wody, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać
mąkę, sól, dodać gotowy zaczyn i resztę ciepłej wody (200 ml). Delikatnie
mieszać łyżką aż ciasto zacznie zbijać się w kulę, wówczas przełożyć na blat i
wyrabiać około 5 minut (aż będzie gładkie i elastyczne). Przełożyć z powrotem
do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1-1 ½ h do wyrośnięcia (ciasto
powinno w tym czasie podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić
na 8 równych części, z każdej uformować kulkę, ułożyć na podsypanym mąką
blacie. Ponownie zakryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po
tym czasie w każdej kulce zrobić dziurkę : w środek wsadzić palec i delikatnie
kręcić ciastem wokół niego aż powstanie zgrabna dziurka. Tak uformowane bajgle
odkładać na podsypany mąka blat, przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut. W
dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżką cukru (wody powinno być do połowy
garnka). Do gotującej się wody delikatnie wkładać bajgle, gotować 1 minutę,
przełożyć na druga stronę i gotować jeszcze minutę. Nie wkładać wszystkich
bajgli naraz, bo w garnku trochę podrosną! Po wyjęciu z garnka położyć na
talerz, kiedy przeschną układać je na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować jajkiem rozmąconym z 1 łyżką mleka. Posypać ziarnami. Piec w
temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut (aż się zarumienią). Wyciągnąć,
studzić na kratce.
jaki sprytny sposób na idealną dziurkę! :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis nie znałam go wcześniej wiec chętnie wykorzystam.
OdpowiedzUsuńuwielbiam bajgle :)
OdpowiedzUsuńMyślałam, że zrobienie bajgli jest dużo bardziej skomplikowane. Super przepis, chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń