Cantuccini to włoskie
ciasteczka z dużą ilością migdałów. Są podwójnie pieczone : pierwszy raz
pieczemy ciasto uformowane w wałek, po wystudzeniu kroimy go w grubsze plastry,
które są ponownie pieczone. Dzięki temu ciastka są twarde i kruche, idealne do
maczania w kawie lub herbacie.
Składniki
(ok. 12 szt.) :
1 jajko
70 g cukru
150 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
100 g migdałów
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
Sposób
przygotowania :
Do miski wbić jajko,
dodać cukier, miksować na wysokich obrotach przez 6-7 minut aż masa będzie
puszysta. Wówczas dodać mąkę, proszek do pieczenia, migdały i ekstrakt z
wanilii, wymieszać łyżką. Kiedy ciasto zacznie się kleić przez chwilę wyrobić
je ręką. Z ciasta uformować wałek o długości około 20 cm, ułożyć go na blaszy
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Wyciągnąć i odstawić do wystygnięcia. Następnie pokroić ostrym nożem na plastry
o grubości 1-1 ½ cm. Ułożyć na blaszy, piec w temperaturze 180 stopni przez
kolejne 20 minut. W połowie czasu pieczenia, kiedy ciastka się zarumienią
obrócić, je na drugą stronę i piec dalej. Po upieczeniu wyciągnąć i odstawić do
wystudzenia.
uwielbiam te ciasteczka i miałam okazję jeść je we Włoszech...ciekawe czy Twoje smakują podobnie bo wyglądają jak oryginalne:)
OdpowiedzUsuńkurczę za te ciastka zabieram się już od miesiąca albo i lepiej :D wyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuń