Ten przepis to świetna
okazja do zabawy stempelkami! Choć stemplowanie nie jest takie proste jak się
wydaje na pierwszy rzut oka, potrzeba trochę wprawy, żeby zrobić zgrabne
ciasteczka, to nawet początkujący wypiekacz ciasteczek sobie poradzi!
Ciasteczka są kruche i lekko korzenne z przyjemnym posmakiem kardamonu. Idealne
do pozostawienia ze szklanka mleka dla świętego Mikołaja :) :) Źródło.
PRZEPIS
NA CIASTECZKA KARDAMONOWE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ
(ok.
20 sztuk)
Składniki
:
125 g masła w
temperaturze pokojowej
120 g brązowego cukru
250 g mąki pszennej
razowej drobno zmielonej
1 duże jajko
1 czubata łyżeczka
kardamonu
2 łyżki mleka
Jak
przygotować ciasteczka kardamonowe z maki pełnoziarnistej :
W dużej misce umieścić
masło i cukier. Ucierać mikserem na wysokich obrotach aż powstanie jasna,
puszysta masa (około 4-5 minut). Dodać jajko, zmiksować do połączenia
składników. Dodać mąkę, kardamon i mleko, ponownie zmiksować. Jeśli masa jest
bardzo sucha dodać dodatkową łyżkę mleka. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do
lodówki na 50 minut. Wyciągnąć, odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, następnie
ugnieść je w kulkę, obtoczyć w mące i wyłożyć na podsypany mąką blat. Stempelki
zanurzyć w mące, otrzepać i odciskać na kawałku ciasta. Ciastka układać na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez
około 15 minut (aż brzegi się ładnie zarumienią). Studzić na kratce.
Jej, chyba też muszę wymyślić ciasteczka dla Mikołaja, tylko zrobię bezglutenowe, bo kto wie czy też nie ma celiakii ;) hohoho
OdpowiedzUsuńproste i efektowne ciasteczka :) a własnoręcznie zrobione prezenty są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMikołaj na pewno się naje :)
OdpowiedzUsuńW sumie, to świetny pomysł z tymi ciasteczkami. :) Pewnie zrobimy tak z córką w tym roku :) (tylko bez glutenu i cukru, bo pewnie my też się poczęstujemy ;) )
OdpowiedzUsuńNo nie wiem, czy Mikołaj zdążyłby się "załapać" u mnie na takie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńAle fajniutkie i smakowite :)
OdpowiedzUsuńPycha.
Pozdrawiam serdecznie.
Pyszniutko wyglądają, mniam.
OdpowiedzUsuń