Kolejny pomysł na
faszerowaną cukinię. Jej delikatny smak świetnie łączy się z wyrazistym
tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i pomidorami. Całość doprawiona tymiankiem i sosem
sojowym. Szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu danie. Nie może się nie
udać!
Składniki
:
4 cukinie
100 g ryżu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 opakowanie krojonych
pomidorów
2 puszki tuńczyka w
wodzie
1 mała puszka kukurydzy
tymianek
sos sojowy
sól, pieprz
cukier
oliwa
Sposób
przygotowania faszerowanej cukinii
Cukinie przekroić
wzdłuż na pół, wydrążyć, posolić i odstawić.
Ryż ugotować. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na
patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebule i czosnek, smażyć przez 2
minuty. Dodać pomidory, szczyptę soli i cukru. Smażyć na małym ogniu przez
kilka minut (aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje). Wówczas dodać
ugotowany ryż, odsączonego tuńczyka i kukurydzę, doprawić szczyptą pieprzu,
tymianku i sosem sojowym do smaku. Wymieszać i po minucie ściągnąć z palnika.
Powstały w cukiniach sok wylać, środek osuszyć kawałkiem ręcznika papierowego.
Cukinie ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Każda wypełnić
farszem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (aż cukinie
zmiękną).
Skąd pochodzi posiłek?
Nie do końca wiadomo, skąd pochodzi oryginalny przepis na cukinię faszerowaną z tuńczykiem, jednakże w różnej postaci jest popularny przede wszystkim w Meksyku, wschodniej części Morza Śródziemnego, Libanie oraz Irlandii Północnej. Często zapieka się ją z mięsem mielonym (wołowym lub jagnięcym), fasolą, pomidorami oraz dużą ilością żółtego sera. Potrawę tę można przyrządzić również w wersji wegetariańskiej i wegańskiej.
Na jaką okazję przygotować faszerowaną cukinię?
Aromatyczna cukinia nadziewana z tuńczykiem lub innymi dodatkami jest doskonałym pomysłem na rodzinnego grilla, imprezę w gronie przyjaciół czy lekki obiad lub kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a jest pełnowartościowym i sycącym posiłkiem, który smakuje każdemu.
Właściwości zdrowotne
To popularne warzywo znane jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Cukinia to źródło witamin z grupy B, PP oraz C. Stanowi także cenny rezerwuar wapnia, potasu, karotenów oraz składników walczących z wolnymi rodnikami. Co ważne, w warzywie podczas wzrostu nie dochodzi do kumulacji metali ciężkich. Na tym jednak nie koniec korzyści wynikających ze spożywania cukinii z ryżem lub innymi dodatkami. Jej konsumpcja dostarcza organizmowi wysoko przyswajalnego białka oraz błonnika pokarmowego. Tuńczyk obecny w daniu to głównie proteiny oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA). Aby cieszyć się z dobroczynnych właściwości tej ryby, należy kupować ją ze sprawdzonych źródeł.
Komu będzie smakować?
Aromatyczna cukinia faszerowana warzywami i ryżem to doskonała propozycja dla osób będących na diecie i dbających o szczupłą sylwetkę. W 100 gramach potrawy znajduje się jedyne 30 kalorii (w wersji bez mięsa i żółtego sera). Aby wzbogacić potrawę kolorystyką i wartościami odżywczymi, warto dodać także inne warzywa np. kukurydzę, pomidory czy groszek. W takiej postaci będzie smakować osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Cukinia faszerowana ryżem z dodatkiem ryby czy mięsa jest bardziej kaloryczna, ale także sycąca. Dlatego też zadowoli nawet najbardziej wybrednych. Na korzyść dania przemawia jego uniwersalność i to, że możemy go zapiec z tym, co lubi się najbardziej.
Mniam...pyszne ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie nadziane cukinie :)
OdpowiedzUsuń