Cukinia faszerowana ryżem i tuńczykiem

Kolejny pomysł na faszerowaną cukinię. Jej delikatny smak świetnie łączy się z wyrazistym tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i pomidorami. Całość doprawiona tymiankiem i sosem sojowym. Szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu danie. Nie może się nie udać!


Składniki :
4 cukinie
100 g ryżu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 opakowanie krojonych pomidorów
2 puszki tuńczyka w wodzie
1 mała puszka kukurydzy
tymianek
sos sojowy
sól, pieprz
cukier
oliwa

Sposób przygotowania faszerowanej cukinii

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć, posolić i odstawić.  Ryż ugotować. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebule i czosnek, smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory, szczyptę soli i cukru. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut (aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje). Wówczas dodać ugotowany ryż, odsączonego tuńczyka i kukurydzę, doprawić szczyptą pieprzu, tymianku i sosem sojowym do smaku. Wymieszać i po minucie ściągnąć z palnika. Powstały w cukiniach sok wylać, środek osuszyć kawałkiem ręcznika papierowego. Cukinie ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Każda wypełnić farszem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (aż cukinie zmiękną). 

Skąd pochodzi posiłek? 

Nie do końca wiadomo, skąd pochodzi oryginalny przepis na cukinię faszerowaną z tuńczykiem, jednakże w różnej postaci jest popularny przede wszystkim w Meksyku, wschodniej części Morza Śródziemnego, Libanie oraz Irlandii Północnej. Często zapieka się ją z mięsem mielonym (wołowym lub jagnięcym), fasolą, pomidorami oraz dużą ilością żółtego sera. Potrawę tę można przyrządzić również w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. 

Na jaką okazję przygotować faszerowaną cukinię?

Aromatyczna cukinia nadziewana z tuńczykiem lub innymi dodatkami jest doskonałym pomysłem na rodzinnego grilla, imprezę w gronie przyjaciół czy lekki obiad lub kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a jest pełnowartościowym i sycącym posiłkiem, który smakuje każdemu. 

Właściwości zdrowotne

To popularne warzywo znane jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Cukinia to źródło witamin z grupy B, PP oraz C. Stanowi także cenny rezerwuar wapnia, potasu, karotenów oraz składników walczących z wolnymi rodnikami. Co ważne, w warzywie podczas wzrostu nie dochodzi do kumulacji metali ciężkich. Na tym jednak nie koniec korzyści wynikających ze spożywania cukinii z ryżem lub innymi dodatkami. Jej konsumpcja dostarcza organizmowi wysoko przyswajalnego białka oraz błonnika pokarmowego. Tuńczyk obecny w daniu to głównie proteiny oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA). Aby cieszyć się z dobroczynnych właściwości tej ryby, należy kupować ją ze sprawdzonych źródeł.

Komu będzie smakować?

Aromatyczna cukinia faszerowana warzywami i ryżem to doskonała propozycja dla osób będących na diecie i dbających o szczupłą sylwetkę. W 100 gramach potrawy znajduje się jedyne 30 kalorii (w wersji bez mięsa i żółtego sera). Aby wzbogacić potrawę kolorystyką i wartościami odżywczymi, warto dodać także inne warzywa np. kukurydzę, pomidory czy groszek.  W takiej postaci będzie smakować osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Cukinia faszerowana ryżem z dodatkiem ryby czy mięsa jest bardziej kaloryczna, ale także sycąca. Dlatego też zadowoli nawet najbardziej wybrednych. Na korzyść dania przemawia jego uniwersalność i to, że możemy go zapiec z tym, co lubi się najbardziej.

2 komentarze