Prosty sposób na
niebanalne danie. Sposób przygotowania ryby sprawia, że jej mięso pozostaje
soczyste a jego delikatny smak przyjemnie kontrastuje z aromatyczną, chrupiącą
kruszonką.
Składniki :
2 filety z dorsza (po około 150 g)
30 g bułki tartej
15 g masła
1 ząbek czosnku
½ papryczki chili
1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszki
skórka starta z 1/3
cytryny
kilka kropel soku z
cytryny
sól, pieprz
Dodatkowo
:
masło do wysmarowania
naczynia żaroodpornego
Jak
zrobić dorsza pod kruszonką :
Czosnek obrać, drobno
posiekać. Papryczkę chili pozbawić nasion, drobno posiekać, razem z czosnkiem
umieścić w misce. Dodać natkę pietruszki i skórkę z cytryny, wymieszać,
odstawić. Rozgrzać patelnię, roztopić masło, dodać bułkę tartą, wymieszać dodać
do pozostałych składników. Skropić odrobiną soku z cytryny, wymieszać. Naczynie, w którym będzie pieczony dorsz wysmarować
masłem. Rybę z obu stron oprószyć solą i pieprzem, skropić odrobiną soku z cytryny, ułożyć w naczyniu. Piec w
temperaturze 190 stopni. Po 10 minutach wyciągnąć, ułożyć na filetach kruszonkę
i piec jeszcze przez 5 minut.
Pięknie wygląda ten dorsz i na pewno świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcie! a za dorszem w każdej postaci przepadam :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńpychota,,,lubie ryby
OdpowiedzUsuń