Dorsz pieczony pod kruszonką

Prosty sposób na niebanalne danie. Sposób przygotowania ryby sprawia, że jej mięso pozostaje soczyste a jego delikatny smak przyjemnie kontrastuje z aromatyczną, chrupiącą kruszonką.

dorsz pod kruszonka

PRZEPIS NA DORSZA POD KRUSZONKĄ



Składniki :
2 filety z dorsza (po około 150 g)
30 g bułki tartej
15 g masła
1 ząbek czosnku
½ papryczki chili
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
skórka starta z 1/3 cytryny
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz

Dodatkowo :
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego


Jak zrobić dorsza pod kruszonką :
Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chili pozbawić nasion, drobno posiekać, razem z czosnkiem umieścić w misce. Dodać natkę pietruszki i skórkę z cytryny, wymieszać, odstawić. Rozgrzać patelnię, roztopić masło, dodać bułkę tartą, wymieszać dodać do pozostałych składników. Skropić odrobiną soku z cytryny, wymieszać.  Naczynie, w którym będzie pieczony dorsz wysmarować masłem. Rybę z obu stron oprószyć solą i pieprzem, skropić odrobiną soku z cytryny, ułożyć w naczyniu. Piec w temperaturze 190 stopni. Po 10 minutach wyciągnąć, ułożyć na filetach kruszonkę i piec jeszcze przez 5 minut.


4 komentarze