Szybkie w przygotowaniu
danie jednogarnkowe. W niespełna 30 minut możemy przyrządzić smaczny i
pełnowartościowy posiłek. Kurczak z warzywami i ryżem świetnie nadaje się do
zapakowania w pudełko i podgrzania w pracy podczas przerwy obiadowej.
PRZEPIS
NA KURCZAKA Z WARZYWAMI I RYŻEM
(2 porcje)
Składniki :
1 większa pojedyncza
pierś z kurczaka
1 cebula
1 mały por
1 papryka czerwona
1 marchewka
½ szklanki bulionu lub
wody
sól, pieprz
sos sojowy jasny
oliwa
200 g ryżu
Jak przygotować kurczaka z warzywami i ryżem
Pierś z kurczaka
pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Por pokroić w grubsze
plasterki, paprykę w grubsze paski. Marchew zetrzeć na grubych oczkach. W dużym
garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę. Dodać por, po
minucie dodać paprykę, oprószyć sporą szczyptą soli. Po 2 minutach zgarnąć
warzywa na bok, wrzucić kurczaka, oprószyć solą i pieprzem. Przesmażyć często
mieszając aż cały kurczak zmieni kolor. Wówczas dodać marchew, zalać bulionem
lub wodą, dodać szczyptę soli. Gotować jeszcze 3-4 minuty (lub dłużej jeśli
papryka i marchew nadal są twarde!). Ściągnąć z palnika, posmakować, doprawić
do smaku jasnym sosem sojowym. Podawać z ryżem. Danie można również skropić
sosem już po nałożeniu do miseczek.
Skąd pochodzi posiłek?
Nie do końca wiadomo, skąd pochodzi kurczak z warzywami i ryżem. Danie to jada się bowiem na całym świecie. W zależności od kraju, do przygotowania tej jednogarnkowej potrawy użyć można różnych składników, w tym owoców morza, grzybów, roślin strączkowych, masła, a nawet wielu gatunków win. W północnych Włoszech dużą popularnością cieszy się Risotto, serwowane przed obiadem np. zamiennie z zupą. Jego bazę stanowi biały ryż. W zależności od odmian można dodawać do niego np. kurczaka z papryką i marchewką lub kiełbasę wieprzową i starty ser. Na Bliskim Wschodzie, Bałkanach i w Azji Środkowej często przyrządza się Pilaw. Przygotowuje się go z kaszy bulgur lub ryżu, a także kawałków drobiu, warzyw i ostrych przypraw.
Na jaką okazję przygotować kurczaka z warzywami i ryżem?
Potrawa, jaką jest kurczak z warzywami i ryżem jest idealna na każdą okazję. Jada się ją niezależnie od pór roku i dobrze smakuje zarówno podczas upałów, jak i chłodniejszych dni. Serwuje się ją jako danie główne lub lekka kolacja. Ponieważ jest lubiana praktycznie przez wszystkich, można ją przygotowywać w formie sałatki do potraw z grilla np. na zimno. Jeśli ryż ugotowany jest na bulionie, całość stanowi rozgrzewający i pełnowartościowy posiłek niezbędny np. podczas rekonwalescencji po chorobie.
Właściwości zdrowotne
Posiłek jednogarnkowy, jakim jest ryż z kurczakiem i papryką stanowi zarazem lekkostrawne, jak i bogate w wartości odżywcze danie. Ziarna ryżu są źródłem węglowodanów, błonnika, wielonienasyconych tłuszczów, a także witamin z grupy B, magnezu, manganu, żelaza, selenu, miedzi i cynku. Drób jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, które wspiera układ mięśniowy. Natomiast warzywa, takie jak papryka czy marchewka dostarczają organizmowi beta-karotenu, mikro- i makroelementów.
Komu będzie smakować?
Popularny kurczak z ryżem i warzywami przypadnie do gustu osobom dbającym o szczupłą sylwetkę i o niski poziom cholesterolu (jeśli nie ma w nim tartego sera żółtego). Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W wersji bez drobiu będzie idealne dla wegetarian i wegan.
ładnie to wygląda;) zdrowo:)
OdpowiedzUsuńpyszna kombinacja ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba takie szybkie, a jednocześnie smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńLubię takie apetyczne i błyskawiczne dania :)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne :) a, no i pożywne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania☺
OdpowiedzUsuńpiękne kolorowe danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna potrawa, ostatnio robiłem podobną. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń