Lekka sałatka z
soczystą, pieczoną piersią z kurczaka i miodowo-musztardowo-cytrusowym
dressingiem. Do przygotowania w mniej niż pół godziny. Można jeść samodzielnie
lub z chrupiącą bagietką.
Składniki
(2 porcje) :
1 opakowanie mixu sałat
1 pojedyncza pierś z
kurczaka (ok. 200 g)
1 nieduża pomarańcza
½ czerwonej cebuli
sól, pieprz, czerwona
słodka papryka
oliwa
Dressing :
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z
pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku
Sposób
przygotowania :
Pierś z kurczaka polać
z obu stron 1 łyżką oliwy, oprószyć solą, pieprzem i czerwoną, słodką papryką.
Włożyć do foliowego rękawa, piec w temperaturze 190 stopni przez 12-14 minut.
Wyciągnąć, odstawić na 3-4 minuty, następnie pokroić w plastry. Wszystkie
składniki dressingu umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać trzepaczką
rózgową lub wlać do małego słoiczka, zakręcić i potrząsać aż składniki się
połączą. Obrać pomarańcze i pokroić na mniejsze kawałki. Obrać cebule i pokroić
w cienkie półplasterki. Do miseczek lub na talerze wyłożyć mix sałat, plastry kurczaka, kawałki
pomarańczy oraz plasterki cebuli. Polać dressingiem.
Bardzo apetyczna sałatka :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńSmakowita kompozycja. Dressing z miodem i musztardą to strzał w 10!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie lekkie i proste sałatki :)
OdpowiedzUsuń