Ciasto z dzieciństwa.
Tradycyjny murzynek, mocno czekoladowy i wilgotny. Z rozpływająca się w ustach
polewą i dodatkiem wiórków kokosowych. Szybkie, bezproblemowe ciasto.
PRZEPIS NA MURZYNKA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I KOKOSEM
Składniki
:
200 g masła
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao
¾ szklanki mleka
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
Polewa
czekoladowa :
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
6 łyżek kremówki
Dodatkowo
:
garść wiórków kokosowych
Jak zrobić murzynka z polewą czekoladową i kokosem
W garnku rozpuścić
masło, dodać cukier, kakao i mleko, na małym ogniu ciągle mieszając doprowadzić
do zagotowania. Zdjąć z palnika, odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajka
i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Miksując na małych obrotach dodać
stopniowo mąkę, po 2-3 łyżki jednorazowo. Gotowe ciasto przelać do keksówki (30 cm)
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50
minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasta przygotować polewę :
czekoladę pokroić na małe kawałki. W małym garnku podgrzać kremówkę, ale nie
doprowadzać do zagotowania. Ściągnąć z palnika i wrzucić czekoladę, energicznie
wymieszać aż powstanie gładka masa. Polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Skąd pochodzi posiłek?
Klasyczny murzynek z polewą czekoladową ma wiele wersji na całym świecie. Chyba najpopularniejszą jest amerykańskie brownie, czyli wilgotne ciasto, do którego wyrobu wykorzystuje się kakao, jajka, masło, cukier, niewielką ilość mąki oraz dodatkowo polewę. Czasami zapieka się go z orzechami. Ten ciemnobrązowy wypiek serwuje się praktycznie wszędzie na świecie np. z dodatkiem syropu wiśniowego, lodami waniliowymi czy dużą ilością owoców.
Na jaką okazję przygotować murzynka z czekoladową polewą?
Łatwy przepis na murzynka z polewą czekoladową sprawia, że ciasto to jest z chęcią pieczone praktycznie na każdą okazję. To szybki wypiek na leniwe niedziele, jak i rodzinne uroczystości w gronie najbliższych. Ponieważ smak tego deseru, dzięki dodatkowi kakao, jest dość wyrazisty i słodki, to podczas reprezentacyjnych imprez rodzinnych można podać go z sosem waniliowym, truskawkowym lub wiśniowym. To także dobry pomysł na prezent dla każdego łasucha.
Właściwości zdrowotne
Nie sposób wymienić wszystkich dobroczynnych właściwości kakao. Spożywane w niewielkiej ilości i najlepiej pod postacią gorzkiej czekolady jest źródłem wielu cennych składników i minerałów. W niektórych rejonach świata mówi się nawet o tym, że wydłuża życie. To skarbnica nie tylko przeciwutleniaczy (więcej niż w czerwonym winie i zielonej herbacie), ale także substancji, które zwiększają poziom serotoniny w mózgu, co sprawia, że po zjedzeniu ciasta z polewą czekoladową jesteśmy szczęśliwsi. Spożywanie tego deseru w małych porcjach chroni przed pięcioma poważnymi schorzeniami cywilizacyjnymi, w tym m.in. chorobami serca, cukrzycą oraz nowotworami.
Komu będzie smakować?
Lekkie i wilgotne ciasto czekoladowe z polewą smakuje wszystkim miłośnikom kakao, bez względu na wiek. Jest także idealne dla wegetarian. Ten rodzaj wypieku określa się mianem uniwersalnego, ponieważ wpisuje się w kulinarne gusta praktycznie każdego konsumenta. Jest jednym z ulubionych deserów dzieci, które mogą dostać mały kawałek ciasta do przedszkola czy szkoły.
Smak dzieciństwa :) Moja mama bardzo często piekła murzynka, a ja z bratem zawsze go uwielbialiśmy.
OdpowiedzUsuńTeż pamiętam z dzieciństwa, chętnie bym się skusiła na kawałek :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy :) Żadne tam brownie czy lawa. Murzynek delikatny i puszysty.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper przepis na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńBez murzynka nie odbywają się u nas żadne święta.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Wygląda apetycznie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania z http://zapiski-ksiazkoholiczki.blogspot.com/