Pielmieni to małe
pierożki nadziewane zmielonym, surowym mięsem. Najczęściej do farszu
wykorzystuje się mięso wieprzowe lub wieprzowe i wołowe w proporcji pół na pół.
Są popularne w Rosji i na Ukrainie, gdzie podaje się je do wyboru : z masłem, śmietaną
lub octem posypane sporą ilością czarnego pieprzu lub w rosole. Są soczyste i
pyszne, zachwycą smakiem najbardziej wymagające podniebienia :).
PRZEPIS
NA PIELMIENI
(ok.
50 sztuk)
Składniki
na farsz:
300 g zmielonej
wieprzowiny, na przykład łopatki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
10 łyżek ostudzonego
rosołu
Ciasto
:
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
200 ml gorącej wody
Jak
zrobić pielmieni :
Przygotować farsz : mięso
włożyć do miski. Cebulę i czosnek obrać, cebulę bardzo drobno posiekać, czosnek
wycisnąć, następnie dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem oraz wystudzonym
rosołem. Dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto : mąkę
przesiać do miski, dodać sól, olej i gorącą wodę, wymieszać łyżką, następnie
przełożyć na blat i wyrobić. Ciasto w trakcie wyrabiania podsypać mąką. Gotowe
rozwałkować na mocno podsypanym mąką blacie. Wycinać kółka kieliszkiem od
szampana lub wina. Na środek każdego kłaść farsz, zalepiać brzegi, następnie
skleić dwa brzegi razem. Ulepione pielmieni układać na kuchennej ściereczce
posypanej mąką.
Pierożki wrzucać do
gotującej się, osolonej wody. Gotować na małym ogniu przez 6 minut od momentu
wypłynięcia na powierzchnię wody.
Mniam...Bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba Twój przepis ! Myślę, że w niedziele zamiast tradycyjnie rosołu z makaronem skuszę się na pielmieni... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDużo słyszałam o tych pierożkach. Na pewno je kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie dla mnie nowość :)
OdpowiedzUsuńPierogi z mięsem tak...z wytrawnych jak dla mnie jedyne 😉 ale jednak gorowanym , takim...z rosołu 😂
Spróbuję napewno :)
Muszę w końcu je zrobić:) Pyszności!
OdpowiedzUsuńPyszne I proste w wykonaniu 😋😋😋😋😋
OdpowiedzUsuń