Pielmieni

Pielmieni to małe pierożki nadziewane zmielonym, surowym mięsem. Najczęściej do farszu wykorzystuje się mięso wieprzowe lub wieprzowe i wołowe w proporcji pół na pół. Są popularne w Rosji i na Ukrainie, gdzie podaje się je do wyboru : z masłem, śmietaną lub octem posypane sporą ilością czarnego pieprzu lub w rosole. Są soczyste i pyszne, zachwycą smakiem najbardziej wymagające podniebienia :).

pielmieni

PRZEPIS NA PIELMIENI
(ok. 50 sztuk)


Składniki na farsz:
300 g zmielonej wieprzowiny, na przykład łopatki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
10 łyżek ostudzonego rosołu


Ciasto :
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
200 ml gorącej wody


Jak zrobić pielmieni :
Przygotować farsz : mięso włożyć do miski. Cebulę i czosnek obrać, cebulę bardzo drobno posiekać, czosnek wycisnąć, następnie dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem oraz wystudzonym rosołem. Dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i gorącą wodę, wymieszać łyżką, następnie przełożyć na blat i wyrobić. Ciasto w trakcie wyrabiania podsypać mąką. Gotowe rozwałkować na mocno podsypanym mąką blacie. Wycinać kółka kieliszkiem od szampana lub wina. Na środek każdego kłaść farsz, zalepiać brzegi, następnie skleić dwa brzegi razem. Ulepione pielmieni układać na kuchennej ściereczce posypanej mąką.

Pierożki wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Gotować na małym ogniu przez 6 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. 

6 komentarzy

  1. Bardzo mi się podoba Twój przepis ! Myślę, że w niedziele zamiast tradycyjnie rosołu z makaronem skuszę się na pielmieni... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo słyszałam o tych pierożkach. Na pewno je kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie dla mnie nowość :)
    Pierogi z mięsem tak...z wytrawnych jak dla mnie jedyne 😉 ale jednak gorowanym , takim...z rosołu 😂
    Spróbuję napewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę w końcu je zrobić:) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne I proste w wykonaniu 😋😋😋😋😋

    OdpowiedzUsuń