Pierogi z soczewicą i
grzybami to doskonały pomysł na farsz nie tylko dla osób nie jedzących mięsa.
Farsz musi być dość mocno doprawiony, żeby pierogi nie wyszły mdłe w smaku. Z
podanej proporcji wychodzi około 50 pierogów. Można podać je z masłem lub podsmażoną
cebulką.
PRZEPIS NA PIEROGI Z SOCZEWICĄ I GRZYBAMI
(50 sztuk)
Ciasto na pierogi :
3 szklanki mąki
pszennej
szczypta soli
1 szklanka gorącej wody
Składniki na farsz :
200 g zielonej
soczewicy
60 g suszonych grzybów
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
olej
Jak zrobić pierogi z soczewicą i grzybami :
Grzyby zalać zimną
wodą, odstawić do namoczenia na 2 godziny, następnie gotować w tej samej wodzie
przez 1 godzinę. Ugotowane grzyby odlać i odstawić. Soczewicę ugotować według
informacji na opakowaniu. Odcedzić, odstawić do wystygnięcia, następnie rozgnieść
tłuczkiem do ziemniaków. Można również część soczewicy zblendować. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Grzyby drobno
pokroić. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, czosnek i grzyby,
oprószyć solą i pieprzem, smażyć często mieszając przez 4-5 minut. Przełożyć do
soczewicy, dokładnie wymieszać. Doprawić farsz do smaku sporą ilością soli,
pieprzu i majeranku (farsz musi być mocno doprawiony!). Przygotować ciasto : do
miski przesiać mąkę i sól, powoli wlewać gorącą wodę jednocześnie mieszając
łyżką. Po wlaniu całej wody przełożyć ciasto na blat i krótko wyrobić rękoma. Cienko
rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, nakładać na nie farsz i zalepiać.
Odkładać na kuchenny ręcznik podsypany mąką. Gotować w osolonym wrzątku przez
1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Dla mnie to bardzo smakowite danie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam podane z karmelizowanymi pomidorkami koktajlowymi :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na dzisiejszy obiad. Akurat mam w szafce opakowanie soczewicy... A pierogi uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi moje smaki
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu chodzą za mną pierogi, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na farsz. Do tej pory mieszałam soczewicę z mięsem, ale następnym razem zrobię według Twojego przepisu. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierogi, nigdy nie robiłam z soczewicą muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuń