Bardzo popularne w
Norwegii słodkie bułeczki z rodzynkami i dodatkiem kardamonu. Idealne do dobrej
kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzają się jako przekąska do zabrania w podróż,
na piknik lub do szkoły, pracy.
Składniki
(6 sztuk):
125 ml mleka
40 g masła
30-40 g cukru
250 g mąki pszennej
szczypta soli
¼ łyżeczki mielonego
kardamonu
50 g rodzynek
Zaczyn
:
10 g świeżych drożdży
szczypta cukru
1 łyżka ciepłej wody
Dodatkowo
:
1 jajko
Sposób
przygotowania :
Przygotować zaczyn : w
małej miseczce umieścić drożdże, cukier i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić
na 10 minut. Do rondelka wlać mleko, dodać masło, podgrzać aż masło się rozpuści,
odstawić do lekkiego przestygnięcia. Do miski przesiać mąkę, cukier, sól,
kardamon, dodać gotowy zaczyn i przestygnięte mleko z masłem. Mieszać łyżką,
kiedy ciasto zacznie się zbijać w kulę, przełożyć na blat i wyrabiać przez
kilka minut (na początku ciasto jest dość klejące, ale w miarę wyrabiania
zaczyna samo odchodzić od dłoni). Przełożyć z powrotem do miski, przykryć
ręcznikiem kuchennym i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto
przełożyć na blat i krótko wyrobić jednocześnie wtłaczając w nie rodzynki.
Ciasto podzielić na 6 równych części, z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na
blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ścierką kuchenna i odstawić na
30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem nasmarować bułeczki roztrzepanym
jajkiem. Piec w temperaturze 220 stopni przez 12-14 minut (aż ładnie się zarumienią).
Pysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie:
https://kuchniaoddwojga.blogspot.com/
Pyszności!
OdpowiedzUsuńJa coś nie mam ręki do wypieku pieczywa, ale może się skusze na takie bułeczki z rodzynkami :)
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki,swoje pieczywo najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuń