Rosinboller – norweskie słodkie bułeczki z rodzynkami

Bardzo popularne w Norwegii słodkie bułeczki z rodzynkami i dodatkiem kardamonu. Idealne do dobrej kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzają się jako przekąska do zabrania w podróż, na piknik lub do szkoły, pracy.


Składniki (6 sztuk):
125 ml mleka
40 g masła
30-40 g cukru
250 g mąki pszennej
szczypta soli
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
50 g rodzynek

Zaczyn :
10 g świeżych drożdży
szczypta cukru
1 łyżka ciepłej wody

Dodatkowo :
1 jajko

Sposób przygotowania :
Przygotować zaczyn : w małej miseczce umieścić drożdże, cukier i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut. Do rondelka wlać mleko, dodać masło, podgrzać aż masło się rozpuści, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Do miski przesiać mąkę, cukier, sól, kardamon, dodać gotowy zaczyn i przestygnięte mleko z masłem. Mieszać łyżką, kiedy ciasto zacznie się zbijać w kulę, przełożyć na blat i wyrabiać przez kilka minut (na początku ciasto jest dość klejące, ale w miarę wyrabiania zaczyna samo odchodzić od dłoni). Przełożyć z powrotem do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i krótko wyrobić jednocześnie wtłaczając w nie rodzynki. Ciasto podzielić na 6 równych części, z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ścierką kuchenna i odstawić na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem nasmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 220 stopni przez 12-14 minut (aż ładnie się zarumienią).

5 komentarzy

  1. Pysznie się prezentują :)
    Zapraszam do siebie:
    https://kuchniaoddwojga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja coś nie mam ręki do wypieku pieczywa, ale może się skusze na takie bułeczki z rodzynkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super bułeczki,swoje pieczywo najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń