Sałatka z rukolą,
tuńczykiem, pomidorkami koktajlowymi, mini mozzarellą, czerwoną cebulą i
cytrynowym dressingiem. Do przygotowania w 20 minut! Można ją spakować do
pudełka i zabrać do pracy. Trzeba tylko pamiętać, żeby dressing zabrać osobno, np.
w słoiczku i polać sałatkę bezpośrednio przed jedzeniem.
Składniki
(2 porcje) :
1 opakowanie rukoli
1 puszka tuńczyka w
wodzie
garść pomidorków
koktajlowych
½ małej czerwonej
cebuli
1 opakowanie mini mozzarelli
Dressing
:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki oregano
szczypta soli i pieprzu
Sposób
przygotowania sałatki z tuńczykiem i rukolą
Rukolę i pomidorki umyć.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki, pomidorki przekroić na pół. Mini mozzarellę
i tuńczyka odsączyć. Tuńczyka podzielić widelcem na mniejsze kawałki. Przygotować
dressing : wszystkie składniki umieścić w szklance i dokładnie wymieszać. Na
talerzach układać rukolę, tuńczyka, pomidorki, mini mozzarellę i cebulę. Całość
polać dressingiem.
Skąd pochodzi posiłek?
Lekka sałatka z mozzarellą i tuńczykiem to hybryda wielu rodzajów przekąsek z różnych stron świata. Jest zbliżona najbardziej do wersji nicejskiej z dodatkiem czarnych oliwek, anchois i zielonej fasolki. W niektórych odmianach, zamiast sera typu mozzarella, dodaje się bardziej słoną fetę. W krajach morza Basenu Śródziemnego sałatka jest niezwykle popularna, ponieważ przygotowuje się ją z lokalnych składników w szybkim tempie.
Na jaką okazję przygotować sałatkę z tuńczykiem i rukolą?
Lekkostrawna i pożywna sałatka z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi to doskonały pomysł na śniadanie, przekąskę i kolację. Idealnie nadaje się nie tylko na lunch do pracy, ale także jako dodatek do mięs i grillowanych potraw. Ponieważ wpisuje się w gusta smakowe większości konsumentów, z powodzeniem można ją przygotować na uroczystości rodzinne lub spotkanie w gronie przyjaciół. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Właściwości zdrowotne
Dodatek wysokiej jakości tuńczyka, rukoli, pomidorów i mozzarelli sprawia, że sałatka jest nie tylko bardzo pożywna, ale i lekkostrawna. Ryba jest źródłem białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny spożywać przede wszystkim kobiety w ciąży oraz osoby w trakcie leczenia i rekonwalescencji. Tuńczyk jest bogaty w witaminę D, tiaminę i niacynę. Dodatek rukoli sprawia, że fit sałatka dostarcza dużej ilości folianów, minerałów (potasu, magnezu, żelaza i manganu), a także witamin C, A i K. Ser podpuszczkowy typu mozzarella to z kolei cenny rezerwuar wapnia i fosforu (100 g produktu pokrywa dziennie zapotrzebowanie na te pierwiastki w 51%), które są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu kostno-szkieletowego.
Komu będzie smakować?
Lekka sałatka z tuńczykiem i rukolą to propozycja dla osób dbających o szczupłą i zdrowo wyglądającą sylwetkę. Będzie smakować miłośnikom potraw przywodzącym na myśl włoskie wakacje. Nadaje się jako danie dla wegetarian. Zamiast tuńczyka, do sałatki można dodać poszarpane mięso kurczaka, co z pewnością zadowoli miłośników posiłków z dodatkiem drobiu.
O mniam, moje smaki☺
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo! <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - http://izabiela.pl/
Super sałatka, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpyyyszna lekka kolacja :) mniam!
OdpowiedzUsuńI tuńczyka, i rukolę uwielbiam - ale takiej sałatki jeszcze nie jadłam, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki :) zwłaszcza na kolację :)
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie i Męża na sobotnią kolację ! :)
OdpowiedzUsuń