Surówka z białej
kapusty z dodatkiem cebuli, marchewki i natki pietruszki. Lekko słodka. Jest
uniwersalna, pasuje do wielu dań. Można ja przyrządzać zarówno z młodej jak i
starej kapusty.
Składniki
:
kawałek białej kapusty
(około 200g)
1 mała cebula
1 duża marchewka
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
cukier
ocet
oliwa
Sposób
przygotowania :
Kapustę drobno pokroić,
wrzucić do miski, oprószyć solą, wymieszać. Cebule i marchew obrać. Cebule
pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na grubych oczkach, natkę posiekać, dodać do
kapusty. Dodać szczyptę soli i pieprzu, 2 łyżki octu, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki
oliwy. Dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Ponownie wymieszać,
posmakować, w razie potrzeby doprawić do smaku użytymi wcześniej składnikami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz