Zupa jarzynowa to
doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i stworzenie posiłku
pełnego witamin. Jeśli lubimy możemy ją zabielić dodając trochę śmietanki do
zup.
Składniki :
2-2 ½ l wywaru
warzywnego
1 cebula
1 średni kalafior
400 g brukselki
2 marchewki
2 ziemniaki
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki kurkumy
sól
natka pietruszki do
podania
Jak zrobić zupę jarzynową z kalafiorem i brukselką :
Cebulę, brukselkę,
marchew i ziemniaki obrać. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w
plastry, kalafior podzielić na różyczki. Wywar podgrzać, odstawić. W dużym
garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać kurkumę i cebule, zmniejszyć ogień, po
kilku sekundach dodać kalafiora, smażyć przez minutę często mieszając. Dodać
brukselkę i zalać gorącym wywarem. Po 5 minutach od zagotowania dodać marchew,
ziemniaki i sporą szczyptę soli. Gotować kilka minut (aż wszystkie warzywa będą
miękkie). Pod koniec posmakować i w razie potrzeby doprawić solą. Zupę podawać
posypaną posiekana natką pietruszki.
Pyszna zupka :) Takie właśnie lubię :)
OdpowiedzUsuń