Zupa jarzynowa z kalafiorem i brukselką

Zupa jarzynowa to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i stworzenie posiłku pełnego witamin. Jeśli lubimy możemy ją zabielić dodając trochę śmietanki do zup.     


zupa jarzynowa z kalafiorem i brukselka

PRZEPIS NA ZUPĘ JARZYNOWĄ Z KALAFIOREM I BRUKSELKĄ

(4-6 porcji)


Składniki :
2-2 ½ l wywaru warzywnego
1 cebula
1 średni kalafior 
400 g brukselki
2 marchewki
2 ziemniaki
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki kurkumy
sól
natka pietruszki do podania


Jak zrobić zupę jarzynową z kalafiorem i brukselką : 

Cebulę, brukselkę, marchew i ziemniaki obrać. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w plastry, kalafior podzielić na różyczki. Wywar podgrzać, odstawić. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać kurkumę i cebule, zmniejszyć ogień, po kilku sekundach dodać kalafiora, smażyć przez minutę często mieszając. Dodać brukselkę i zalać gorącym wywarem. Po 5 minutach od zagotowania dodać marchew, ziemniaki i sporą szczyptę soli. Gotować kilka minut (aż wszystkie warzywa będą miękkie). Pod koniec posmakować i w razie potrzeby doprawić solą. Zupę podawać posypaną posiekana natką pietruszki.  

1 komentarz